Brorson ställer ut Folke Heybroeks verk

Från 1940 och tre decennier framåt var konstnären Folke Heybroek verksam och tidvis bosatt i Uppsalatrakten. I morgon, fredag, är det vernissage för utställningen Folke Heybroek- Retrospective Exhibition, där verk från 1938 fram till åren före hans död 1983 kommer att visas. Utställningen påverkas inte av branden i Eriksbergsskolan. Inga konstverk kom heller till skada.

Utställningen Folke Heybroek - Retrospective Exhibition kommer att ha väggrelifen Mural, som konstnären gjorde 1961, som bakgrund.

Utställningen Folke Heybroek - Retrospective Exhibition kommer att ha väggrelifen Mural, som konstnären gjorde 1961, som bakgrund.

Foto: Michael Heybroek

Kultur och Nöje2007-06-14 00:01
Initiativtagare till utställningen, är Folke Heybroeks brorson Michael Heybroek som nyligen blivit klar med en andra bok om konstnären, vilken också kommer att presenteras under utställningsdagarna. Boken innehåller främst bilder på Folke Heybroeks verk och fungerar som ett komplement till biografin Art Titan: Folke Heybroek, som brorsonen skrev och gav ut för ungefär två år sedan.
- Folke Heybroek - Retrospective Exhibition kommer att innehålla delar från i stort sett hela hans karriär, säger Michael Heybroek, som tagit ett avbrott från arbetet på sin farm i England för att komma till Uppsala och hålla i utställningen. Det första verket är från 1938 och det senaste från 1980.

Efter att Michael Heybroeks pappa gick bort när han var 12 år blev farbrodern en fadersfigur i hans liv. Det var också då hans starka intresse för konst uppstod. Under samtalet refererar han hela tiden till mer eller mindre kända konstnärer för att beskriva sin farbrors verk. De senaste åren har han arbetat med att föra fram släktingens konstnärsgärning som i dag nästan helt glömts bort.
- Det känns som att jag är skyldig honom det, efter allt gott han gav mig, säger han. Sedan anser jag ju att han var en mycket bra konstnär som förtjänar att lyftas fram ur skuggan igen.

Miljöfrågor var något som sysselsatte Folke Heybroek mycket. Enligt brorsonen är det också något man tydligt kan se i hans verk.
- Hans konst har verkligen något att säga människor i dag, säger han. Han är inte polemisk på något sätt, men i bakgrunden finns ändå ett budskap om att vi måste ta bättre hand om vår omgivning och sluta förstöra planeten vi bor på.

Folke Heybroek och hans fru Brita Horn blev själva bortkörda från sin gård utanför Knivsta när den nya E 4:an skulle dras precis där deras hus stod. Hela deras tillvaro slogs i spillror vilket ledde till att de flyttade till Holland där Folke Heybroek levde sina sista år innan han dog i cancer i början av 80-talet.

Folke Heybroek
Född: 1913
Död: 1983
Folke Heybroek hade en svensk mamma och en holländsk pappa och föddes i Holland. Han bodde större delen av sitt liv i Sverige och var gift med den svenska konstnären Brita Horn. Många av hans viktigaste verk återfinns i kyrkor och offentliga byggnader, bland annat i Östertälje kyrka, Örbyhus skola och Berthåga krematorium.
Utställningen Folke Heybroek- Retrospective Exhibition visas 15 juni kl. 18.00 till 21.00, 16 juni kl. 10.00 till 18.00 och 17 juni kl. 10.00 till 14.00 på Eriksbergsskolan i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!