Celsingverk väcker intresse
För 50 års sedan invigdes Almtunakyrkan i Fålhagen. Kyrkan ritades av Peter Celsing och är kulturminnesmärkt. Jonas Lindberg redogör för hur arkitekturen stämmer överens med verksamheten.
Almtunakyrkan ritades av Peter Celsing, internationellt renommerad arkitekt och professor vid KTH.
Foto: Staffan Claesson
Almtunakyrkan invigdes 22 februari 1959 och firar därför 50-årsjubileum i år, med en vecka fylld av diverse programpunkter. För Peter Celsing personligen var åren kring invigningen mycket framgångsrika. 1960 blev han professor vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och i sin installationsföreläsning talade han bland annat om förhållandet mellan det fysiska rummet och det metafysiska.
´
Almtunakyrkan bär, i sitt mörka Helsingborgstegel, drag av ett spanskt kloster. Det är lätt att tänka sig detta som en vilja att skapa just ett möte mellan fysiskt och metafysiskt, en längtan efter mystik. Eller med Elis Malmeströms ord ur nummer 217 i Den svenska psalmboken: "Mörkret är ej mörkt för Dig och i dunklet ser Du mig". I nutid har kyrkorummet därför bland annat kommit att användas till meditativa Taizémässor om söndagskvällarna.
Almtunakyrkan är också en byggnad som präglas av ödmjukhet. Den är byggd i spåren efter ett av Fålhagens många tegelbruk, i en gammal lergrop, där barnen tidigare åkte skridskor om vintrarna. Till skillnad från de flesta andra kyrkor höjer den sig därför inte alls över den omkringliggande bebyggelsen, utan hukar sig snarare.
Också detta säger något om kyrkans identitet. Ända från början, med den första distriktsprästen Kurt Vesterlunds fritidsgårdsliknande verksamhet, har sutterängplanet varit fyllt av barnverksamhet av olika slag. Det är en kyrka som alltid har växt underifrån, precis som urkyrkan en gång i tiden gjorde ur ett mer socialt perspektiv. I dag är det en blomstrande heltidsförskola och öppen förskola, som utgör basen för detta arbete. I förlängningen har också en mängd föräldrar engagerat sig i de försäljningar av begagnade barnkläder, som arrangeras ett par gånger om året, med köer långt ut mot Torkelsgatan som följd.
I sitt installationstal som professor sa Peter Celsing bland annat också att "på liknande sätt kan vi inte betrakta våra hus som färdiga föremål, avslutade den dag första inflyttningen sker. Miljön är något som kommer att vara under ständig omvandling under inflytande av skilda levnadsvanor och arbetsbehov. /?/ Att av estetiska principskäl utvälja en byggnadsepok och borttaga alla andra tiders tillskott är både motbjudande och naivt.".
Med det i bakhuvudet kan det tyckas vara ironiskt att Almtunakyrkan sedan många år tillbaka är kulturminnesmärkt, vilket innebär att kyrkorummet i hög grad är konserverat. Själv var han istället bland annat aktiv i planer på att renovera Uppsala domkyrka, tillsammans med Sigurd Lewerentz. Av dessa planer blev det dock intet. En ny orgel och ett nytt antependium på altaret har likväl tillkommit i Almtunakyrkan under senare år, med antikvariska myndigheters goda minne.
Det är i vilket fall som helst uppenbart att detta Celsingverk fortfarande väcker intresse hos gästande grupper av arkitekturstuderande från Sverige såväl som utlandet. Några andra av hans kända skapelser är Filmhuset på Gärdet, Kulturhuset vid Sergels torg och Riksbanken i Stockholm samt S:t Tomas kyrka i Vällingby. I Uppsala har han bland annat ritat nuvarande Ekonomikum.
Almtunakyrkans liv har under många år påverkats av en stor rörlighet bland prästerna, så mycket att den i folkmun ibland har kallats prästbyteranska kyrkan. Faktum är att så många som sju av domkyrkoförsamlingens nuvarande elva präster någon gång har haft sin tjänst i just Almtunakyrkan, däribland jag själv. Men verksamheten har i hög grad också burits av andra gestalter, varav många naturligtvis skulle kunna nämnas. Den tidigare diakonen Helena S Lindström är en sådan, men också den nyligen bortgångne allt-i-allon Olle Israelsson och tidigare husmodern Ulla Sporrong har alla på ett särskilt sätt varit med och varit Almtunakyrkans själ och hjärta för människor.
Jonas Lindberg, Journalist och präst i domkyrkoförsamlingen
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!