Congasmästaren får ett uppsving
Musikern Sabu Martinez inspirerade rytmiken i den svenska jazz- och latinomusiken. Nu får hans musik ett uppsving genom nya cd:ar, där bland andra Bo Östen Svensson i Uppsala medverkar.
Uppsalaslagverkaren Bo Östen Svensson ger en minikonsert på sina congas som han ställt upp i hallen för UNT:s skull.
Foto: BIRGITTE MEIDELL ROALD
- Så här, säger han, och så här, och förklarar basslaget med handflatan och slagen med öppen hand eller med fingertopparna.
Trummorna är stämda i olika tonhöjd. I afrikansk musik är det just tonhöjden som är betydelsebärande. Den och rytmen. Tillsammans skapar de en berättelse på ett språk från det världsvida slagverkslandskapet. Ett språk som numera klingar också i Sverige.
Historien börjar under andra halvan av 1960-talet. Nyckelordet är ett namn: Sabu Martinez.
Kombinerar vi congasmästaren Sabu Martinez med rockbasisten och skivbolagsägaren Stefan Dimle i Stockholm och Uppsalaslagverkaren Bo Östen Svensson, får vi en berättelse om liv och död och återuppståndelse.
Knappt 20-årig ersatte den New Yorkfödde puertoricanen Sabu Martinez den mördade slagverkaren Chano Pozo i Dizzie Gillespies berömda orkester. Det närmaste decenniet spelade Sabu med många av de största inom jazzen, som Benny Goodman och Art Blakey, och spelade in flera skivor i eget namn i USA.
Sedan hamnade han i Sverige. Exakt hur och varför berättas på olika sätt beroende på vem man frågar. Men slumpen hade sitt finger med i spelet, kärleken också. Väl här kom han att få stort inflytande över svensk jazz och latinamerikansk musik.
Bo Östen Svensson, som hade läst litteraturhistoria och praktisk och teoretisk filosofi vid Uppsala universitet - för Delblanc och Hedenius - och tänkte bli folkhögskolelärare, hade fastnat för slagverk i slutet av 1950-talet. Han kom i kontakt med Sabu Martinez, den musikaliska personkemin stämde och...
-... jag fick regelbundet lektioner för Sabu 1969-76 och spelade med honom. Sedan 1980 har jag helt livnärt mig på musiken, säger Bo Östen Svensson medan händerna antyder en bossa nova eller om det är samba på trummorna i hallen.
- Sabu är utan tvekan en av de mest fantastiska slagverkare som funnits. Han vågade pröva och experimentera. Alltid när han var med och spelade levde musiken upp!
Sabu Martinez dog av blödande magsår 1979. Men nu har hans musik fått ett nytt uppsving. Under de senaste åren har Stefan Dimle givit ut fyra cd med huvudsakligen tidigare outgivet material från Sveriges Radio på sitt bolag Mellotronen. På ett par inspelningar finns Bo Östen Svensson med. Cd:arna efterfrågas både i Europa och USA.
Och Bo Östen Svensson gör sitt till för att stärka den afro-latinska rytmiktraditionen i Sverige, genom att leda The 2nd Afro Temple, ett band i Sabu Martinez anda.
- Det är dags för rytmiken att bli likvärdig med harmoniken, säger han och tänker såväl på undervisningen vid musikhögskolorna, som musiken på det lokala planet.
Själv bidrar han till rytmikens utveckling också genom att komponera musik för slagverk.
- Jag har skrivit ett stycke för olika klarinetter, kontrabas och slagverk, som jag skulle vilja framföra på Museum Gustavianum. Och det skulle vara roligt om The 2nd Afro Temple fick spela i Konserthuset i Uppsala under Sacred Music Festival i år, säger Bo Östen Svensson.
Bo Östen Svensson, Uppsala, född 1937. Slagverkare, initiativtagare och ledare i Bo Östen Svensson & The 2nd Afro Temple. Har undervisat i afro-latinskt slagverk på Musikhögskolan och Folkuniversitetet i Stockholm, samt på Folkuniversitetet i Uppsala. Har studerat trummor i Haiti, Brasilien och vid Drummer's Collective i New York.
Louis "Sabu" Martinez, född 1930 i New York. Slagverkare som spelat med bland andra Dizzy Gillespie, Kenny Clarke och Art Blakey. Hans musik finns dokumenterad på 30-talet inspelningar med olika orkestrar, varav tre LP i hans eget namn. Sabu Martinez kom till Sverige 1966, dog av blödande magsår 1979.
Louis "Sabu" Martinez, född 1930 i New York. Slagverkare som spelat med bland andra Dizzy Gillespie, Kenny Clarke och Art Blakey. Hans musik finns dokumenterad på 30-talet inspelningar med olika orkestrar, varav tre LP i hans eget namn. Sabu Martinez kom till Sverige 1966, dog av blödande magsår 1979.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!