Cornelis hyllas på Ekocaféet

I år är 70 år sedan Cornelis Vreeswijk föddes. På torsdag inleds firandet på Ekocaféet i Uppsala. Två av de medverkande artisterna är AKO och Claes Janson.

Cornelis Vreeswijks sista offentliga framträdande någonsin gjorde han på Flustret i Uppsala 1987. På bilden spelar han på Rackis 1983.

Cornelis Vreeswijks sista offentliga framträdande någonsin gjorde han på Flustret i Uppsala 1987. På bilden spelar han på Rackis 1983.

Foto:

Kultur och Nöje2007-11-09 10:31
Det första programmet, Trollblues och jazziga visor, består av sångarna Anna-Karin Oldeberg och Michael Näslund som backas upp av fyra musiker. De kommer att bjuda på en del låtar som de flesta känner igen, men också en del lite ovanligare.
- Det blir några stycken som Cornelis skrev till Monica Zetterlund och en del blueslåtar som Cornelisfantasterna åtminstone inte hört sig trötta på, säger Anna-Karin Oldeberg.

Anna-Karin Oldeberg, som har spelat många av Cornelis Vreeswijks låtar genom åren har också haft många favoriter. När jag frågar nämner hon bland andra Felicia adjö och Sambaliten, men kommer till slut fram till att favoriten just nu är En visa om ett rosenblad.
Anna-Karin Oldeberg har tyckt om Cornelis Vreeswijks visor länge, men det blev aldrig att hon såg honom i verkliga livet innan han dog.
- Flera av mina kompisar var på hans sista konsert någonsin på Flustret i Uppsala, men själv var jag ute på turné, berättar hon.

En som både såg och träffade Cornelis Vreeswijk många gånger är Claes Janson, som tillsammans med Mikael Skoglund kommer att berätta om vispoetens liv och spela många av hans sånger. Konserten Cornelis. 70 år på 60 minuter, kommer att framföras första gången fredagen den 23 november på Ekocaféet. Den är en koncentrerad version av föreställningen Sagan om den flygande holländaren, som Janson framfört då och då i 15 års tid och som i sin tur är en fortsättning på en föreställning han var med och satte upp på Uppsala Stadsteater 1992. Samma år som Claes Janson fick Cornelisstipendiatet.
- Jag träffade honom första gången när jag var 15 år och spelade med Canyon Group på vispråmen Storken i Stockholm, berättar Claes Janson. Det var innan han hade slagit igenom som artist och han erbjöd oss låten Mördar Anders, som han just hade skrivit. Men vårt skivbolag tyckte att texten var för grov så det blev aldrig något.

Efter det träffade han Cornelis många gånger på turnéer och i andra sammanhang eftersom båda arbetade mycket med samma musiker.
- Men jag var aldrig polare med honom, säger Claes Janson. Det var inte många som var det eftersom han var något av en enstöring.
På måndag, den 12 november, är det precis 20 år sedan Cornelis Vreeswijk dog vilket kommer att uppmärksammas med en minneskonsert i Katarinakyrkan i Stockholm, där Claes Janson tillsammans med bland andra Lill Lindfors och Svante Thuresson är en av artisterna.

En Cornelislåt som ligger Claes Janson varmt om hjärtat är Balladen om en soptipp och den kommer han garanterat sjunga under föreställningen på Ekocaféet.
- Låten är ruskig eftersom alla profetior i den har slagit in, säger han.

SPELDATUM: Trollblues och jazziga visor 15, 17 och 30 november. Cornelis. 70 år på 60 minuter 23, 24 november. Samtliga på Ekocaféet i Uppsala.

FAKTA/Cornelis Vreeswijk
Född: 8 augusti 1937 i Velsen i Nederländerna
Död: 12 november 1987 i Stockholm
Cornelis Vreeswijk kom till Sverige vid 13 års ålder och lärde sig snabbt svenska bland annat genom att läsa mycket svensk litteratur. Slog igenom med debutalbumet Ballader och oförskämdheter 1964.
Låtar i urval: Hönan Agda, Brev från kolonien, Somliga går med trasiga skor, Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta Cecilia Lind, Turistens klagan.
Aktuell: i år är det 70 år sedan han föddes vilket firas med fem konserter på Ekocaféet i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!