De maltesiska fåglarna kan andas ut

KRÖNIKA. Ovanligt många fåglar kvittrar på Malta denna vår. I år har nämligen Europadomstolen tillsvidare förbjudit den populära och traditionella fågeljakten, skriver Irka Cederberg.

Kultur och Nöje2008-06-18 00:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ovanligt många fåglar kvittrar på Malta denna vår. Även långt inne bland trånga gator i turiststaden Sliema har vi hört småfåglar kvittra, då och då vackert ackompanjerade av kanariefåglar från sina (med svenska mått alltför trånga) burar på bostädernas balkonger.
I år har nämligen Europadomstolen, efter begäran från EU-kommissionen, tills vidare förbjudit den populära fågeljakten, en månghundraårig tradition på Malta. Och redan märks att förbudet haft effekt - även om det förekommer en hel del tjuvjakt.

En irländsk turist klagar i tidningen Malta today. När han tidigare år besökt den maltesiska ön Gozo fann han att det var onödigt att ställa väckarklockan på morgonen. Så snart gryningen bröt in startade skjutandet. När han sedan gick sin morgonpromenad rådde total tystnad. Det var inte trafikljuden han saknade, men fågelsången.
Den årliga jakten på vilda fåglar - spring hunting -  är förbjuden i alla EU-stater utom på Malta. Här är det huvudsakligen fråga om ren nöjesjakt. De skjutna fåglarna stoppas upp och säljs till samlare. Turturduvor och vaktlar skjuts för att bli mat.

Just på denna medel­havsö mellanlandar många flyttfåglar på sin färd från Afrika till norra Europa. Att Malta tillåter att de skjuts under denna känsliga period, innan de nått sina nordliga mål och hunnit fortplanta sig, har länge upprört många, även maltesare. Jakten anses vara en starkt bidragande orsak till senare års drastiska minskning av flyttfåglar på våra breddgrader.
Organisationen Birdlife Malta har tillsammans med en brittisk fågelskyddsorganisation länge agerat för att Europakommissionen ska stämma Malta inför Europadomstolen. Nyss kom domstolens beslut, som gäller tills EU-kommissionen om något år hunnit lägga fram ny lagstiftning.
"Vi maltesare har ett särskilt ansvar för Europas fåglar", säger ordföranden i Birdlife. "Vi måste alla hjälpas åt att bevara fåglarna."
Jägarförbundet på Malta rasar. De anser sig vara utsatta för ren och skär psykisk tortyr. Inte bara vi jägare drabbas av denna tortyr, säger jägarförbundet, utan också våra familjer och alla andra runtomkring oss.
Birdlife Malta jublar och hoppas nu på att fågelvänner från hela Europa ska komma till Malta och hjälpa dem att vakta fåglarna mot tjuvjakt. De ser också en framtid för en ny ekoturism på ön.