Digitaliserad handskriftsamling världsunik
Världens troligen största samling handskrivna medicinhistoriska dokument - drygt 38 000 - finns på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala. Nu är samlingen digitaliserad och katalogiserad. Och tillgänglig för forskare världen över.
Med porträttet av den medicinhistoriske samlaren Erik Waller i bakgrunden granskar Eva Nyström, Caroline Chevallier och Krister Östlund en av de cirka 20 000 böcker som ingår i den Wallerska samlingen.
Foto: Lena Köster
Boksamlingen har varit känd och tillgänglig för världens forskare ända sedan 1950-talet.
- Men att handskriftssamlingen finns, har inte hunnit bli känt i hela forskarsamhället ännu, säger Krister Östlund, 1:e bibliotekarie vid Carolina Rediviva och en av dem som har arbetat med att digitalisera och katalogisera handskriftssamlingen.
I senaste numret av tidskriften Biblis skriver Krister Östlund, bibliotekarien Caroline Chevallier och forskningsredaktören Eva Nyström om olika aspekter på de wallerska samlingarna, som sammantaget består av cirka 60 000 enheter.
- Ett oumbärligt material för bland annat den medicinhistoriska forskningen, konstaterar de tre.
Vill man som forskare se och använda de handskriva originalen i autgrafsamlingen, måste man bege sig till Uppsala. Men nu går det alltså även att ta sig an materialet virtuellt genom att gå in på http://waller.ub.uu.se/.
Även om Wallersamlingen är känd som medicinhistorisk, kan den användas i andra studier. Caroline Chevallier skriver i Biblis om hur hon studerar franska revolutionen genom att läsa ett 30-tal av samlingens cirka 700 franska dokument skrivna åren 1789-99.
- Det är både djupdykningar i vardagen, dokumentation av republikens födelse och berättelser om skräckväldet, berättar hon.
Eva Nyström har inte tillhört det nu fullbordade Wallerprojektet, men har hittat intressanta dokument till sitt arbete med Linnépubliceringar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!