– Jag började samla på mig material när jag som tjugoåring började släktforska, förklarar Per-Erik Pettersson när vi träffas på hans gård i Sixarby, strax utanför Tobo.
Utifrån den forskning som Per-Erik Pettersson gjort så kan han slå fast att gården i Sixarby varit i familjen Petterssons ägo, åtminstone sedan mitten på 1550-talet.
Sixarby är en liten by med en knapp handfull gårdar som ligger i ett vägskäl där vägskyltarna säger att det är åtta kilometer till Örbyhus, drygt två mil till Skärplinge och fem kilometer till Tobo.
Vad är det som fått dig att skriva boken?
– Dels är det ett eget intresse för historia, men sen vill jag också dokumentera för nära och kära och alla andra vad som hänt i Sixarby. Det har tagit lite tid, så man kan väl säga att jag är en "Late bloomer".
På 1600-talet fanns det tre bondgårdar i byn. Samtliga gårdar var beroende av de stora bruken i Tobo, Örbyhus och Lövstabruk för att kunna sälja sitt kött och spannmål.
– Bruken var stora ekonomiska aktörer som styrde både intäkter och kostnader för bönderna här i Sixarby. Under 1600- och 1700-talen klarade inte två av gårdarna här av att betala sina skulder till bruksägarna. Då togs gårdarna över av bruken efter förhandlingar i tingsrätten, berättar Per-Erik Pettersson.
Hans familjegård klarade sig med nöd och näppe.
– Vid den sista förhandlingen i tingsrätten var det en person släkten som hade tillräckligt med pengar för att kunna betala alla skulder så att vi kunde behålla gården.
Per-Erik Pettersson driver inget jordbruk i dag.
– Jag jobbar med fastighetsförvaltning och skogsbruk, berättar han.
I den bok som han skrivit kopplar han tidsmässigt i hop världshändelser med saker som hänt i Sixarby.
– Tanken är att det ska ge perspektiv och öka läseintresset, förklarar han.
I boken har han kartlagt ursprunget på namnet Sixarby.
– Det finns flera byar här i trakten som slutar på ändelsen 'arby', vilket är ett gotländskt utryck för 'arveby'. Troligen är det så att en bonde som bodde i Skala, som ligger en bit bort, hade en fäbod som hans son Sixten fick ärva. Därav namnet Sixarby, förklarar Per-Erik Pettersson.
I boken lanserar han också en teori om att platsen där Sixarby ligger i dag var befolkad redan för 4 500 år sedan.
– Gör man beräkningar utifrån SGU:s uppgifter om vattennivåer så är det mycket möjligt att det fanns bosättningar här då och att man kunde ta sig hit vattenvägen. Det kan också förklara varför det byggts båtar i stor skala här i området, säger Per-Erik Pettersson.