Eminent från Uppsala

Björn G Stenberg hör musik från när och fjärran, inte minst från Uppsala.

Violinisten Nils-Erik Sparf ger Paganiniu en match på nya albumet.

Violinisten Nils-Erik Sparf ger Paganiniu en match på nya albumet.

Foto: Johan Alp

Kultur och Nöje2017-03-14 14:17

Det är kanske inte så ofta som det borde som Uppsalas musiker inom det klassiska området får den uppmärksamhet de förtjänar. Här kommer i alla fall ett par album där de visar vad de kan.

Violinisten Nils-Erik Sparf har visat många gånger vad han kan, och han räds inte att spela musik av virtuosen Niccolò Paganini (1742-1840). På Albumet ”Paganini – The complete works for violin/viola, cello & guitar” spelar han tillsammans med cellisten Andreas Brantelid och gitarristen David Härenstam. Tre verk blir det, alla fulla av den energi och espri som kännetecknar dennes musik. Kombinationen är ovanlig men bjuder på nya klangmöjligheter. Instrumenten ”gifter sig” snyggt och detta är ett album som snurrat ofta på sisat tiden och kommer att göra det även framåt.

Dirigenten och arrangören Hans Ek anlitas i så skilda sammanhang som av Laleh, Esbjörn Svensson Trio (de två som var kvar) och dataspelsmusikkonserter. Nu har han fått det intrikata uppdraget att arrangera sånger av isländska artisten Björk för holländska världssopranen Renee Fleming. På albumet ”Distant light” sjunger hon fyra låtar av henne och dessutom fem sånger av Anders Fleming. Arrangemangen låtger mycket bra, men jag är inte säker om Fleming ska ägna sig åt just detta.

Från Holland kommer också pianisten Ronald Brautigam, som varit i Uppsala för bejublade konserter. Han fortsätter att utforska giganten Ludwig van Beethovens musik (nyligen framröstad som större än Mozart) på sitt femtonde album i ämnet, ”Diabelli variations”. Det är en utmaning att lyssna på 33 variationer på en enda vals, men fascinerande. Det låter som vanligt lysande om hans tolkningar, och det är bara att boka in honom igen till Konserthuset.

Samme kompositör lockar även fingerfärdige Melvyn Tan på albumet ”Master & Pupil”. Förutom Beethoven blir det musik av Carl Czerny (1791-1857) och Franz Liszt (1811-86). Alla tre var verksamma i Wien och det går en rak linje mellan deras verksamhet, som ett slags arv mellan far och son. Det är ett smart drag att lägga ihop dem så här och visa utvecklingen, lägg till att det är en massa bra musik.

Franz Schubert (1797-1828) fanns med i kulisserna under samma tid han också, just detta verk, ”Death and the Maiden” präglades av hans rädsla inför den snart förestående döden. Jean Sibelius plågades av en tumör när han 85 år senare skrev sin ”Intimate Voices”. Alltså två verk som skildrar sjukdom och död på ett alldeles utsökt sätt, smärtsamt vacker musik, här tolkade av Ehnes Quartet. Stark musik!

Klassiskt

Sparf, Brantelid & Härenstam

Paganini – The complete works for violin/viola, cello & guitar

(Proprius/Naxos)

Renee Fleming/Hans Ek

Distant light

(Decca/Universal)

Ronald Brautigam

Diabelli variations

(BIS/Naxos)

Melvyn Tan

Master & Pupil

(Onyx/Naxos)

Ehnes Quartet

Franz Schubert/Jean Sibelius

(Onyx/Naxos)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!