Eric Sahlström hyllas med firande i Tobo

På fredag firas Eric Sahlström Institutets tioårsjubileum. Då invigs även ett litet museum med en traditionell nykelharpverkstad och en utställning med bilder från Eric Sahlströms egen verkstad.

Esbjörn Hogmark tar en spelpaus från byggande av nyckelharpsverkstaden vid folkmusikcentret i Tobo. Han dokumenterade Eric Sahlströms arbete i verkstaden i Göksby under 1980-talet och spelade med legenden så sent som dagen innan hans död 1986.

Esbjörn Hogmark tar en spelpaus från byggande av nyckelharpsverkstaden vid folkmusikcentret i Tobo. Han dokumenterade Eric Sahlströms arbete i verkstaden i Göksby under 1980-talet och spelade med legenden så sent som dagen innan hans död 1986.

Foto: Marie Ström

Kultur och Nöje2008-05-15 11:10
Intill Eric Sahlström Institutet har en liten gul stuga med spröjsade fönster byggts upp. Esbjörn Hogmark, som ritat byggnaden, håller på att sätta upp pärlspont. Tiden är knapp. På fredag när det stora firandet inleds ska museet vara klart - eller i alla fall visningsbart.
- Vi hinner inte dra in el och så, men det mesta ska vara färdigt då, säger Esbjörn Hogmark som är initiativtagare till satsningen.
Han dokumenterade spelmannen och nyckelharpsbyggaren Eric Sahlströms arbete i verkstaden hemma i Göksby, Tegelsmora, från 1983-1986.
- Jag var där en gång i veckan ungefär. Jag har ett hundratal bilder som visar hur han arbetade och hur verkstaden såg ut och har även filmat därifrån, säger han.

1986 dog Eric Sahlström, men folkmusiktraditionen lever vidare i Uppland. Esbjörn Hogmark, som spelade tillsammans med honom så sent som dagen före hans död, kämpar nu för att säkra den legendariske spelmannens arv.
- Eric Sahlström styrde utvecklingen av nyckelharpan främst genom att han spelade så bra. 1941 skapade han en makalös nyckelharpa genom experimenterande som han sedan behöll livet ut. Jag kände att det borde finns någonstans där man kan se hur det går till att bygga nyckelharpor med dokumentationen från hans verkstad som grund, säger Esbjörn Hogmark.
Den lilla stugan ska delas upp i två rum. I det första ska bland andra bilder på Eric Sahlström, hans verkstad och olika skisser visas, eventuellt tillsammans med tillfälliga utställningar. I det andra ska en historisk nyckelharpsverkstad byggas upp med hyvelbänk, verktyg från olika tidsperioder och virke. Det kommer dock inte bli någon exakt kopia av Eric Sahlströms verkstad.
- Nej, men alla typiska verktyg kommer att finnas där, säger Esbjörn Hogmark som själv byggt nyckelharpor i 30 år.

Eric Sahlström moderniserade nyckelharpan så att den blev bättre anpassad till det melodiösa idealet som rådde, bland annat genom att sätta dit fler nycklar och ta bort strängarna som skapade de underliggande borduntonerna som karakteriserat de tidiga nyckelharporna.
Men samtidigt var det något annat, mer ogripbart, som påverkade hans instrument. Något som skedde i samspel med granvirket som användes och tonsäkerheten och personligheten hos dess skapare. Esbjörn Hogmark säger sig kunna känna igen en av Eric Sahlströms nyckelharpor bland hundra andra.
- En duktig nyckelharpsbyggare använder inte ritningar, precis som en duktig spelman inte behöver noter. På så vis avspeglar instrumentet spelmannens innersta väsen och är ett slags uttryck för hans personlighet. För att bygga bra, måste man kunna spela bra. Det handlar om millimeterprecision, varje nyckel är individuellt utprovad. Eric Sahlströms nyckelharpor var väldigt harmoniskt sammansatta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!