En av mina favoritförfattare är Peter Englund, numera Svenska Akademiens ständige (nåja) sekreterare med hem och skrivarstuga i Rasbotrakten utanför Uppsala.
Tystnadens historia och andra essäer, i pocket på Atlantis förlag 2005, plockar jag fram ur hyllan lite då och då.
Essäer ska man behandla som dyrbara praliner – njuta en i taget.
Att sträckläsa en essäsamling är som att snabbmarschera genom British Museum eller Louvren. När man är klar är hjärnan överhettad och allt överlappar vartannat. Sammelsurium är ordet.
Och vad ska det vara bra för.
I ovan nämnda bok kan man läsa om skruvmejselns historia, om massagestavens dito och om ”växelspelet mellan uppifrån frammanade begär och underifrån kommande behov” i samband med skyltfönstrens historia. Njutning!
Peter Englund har publicerat flera böcker efter tystnadens historia, men just den här är just jag särskilt förtjust i. Och så är det med möten mellan böcker och läsare: tycke kan uppstå och långvariga förhållanden etableras.
Sex essäer om kropp, historia och kultur hittar man i Uppsalaprofessorn Karin Johannissons Kroppens tunna skal, också en av mina favoriter. Om dårskap, om hypokondri och smärta likaväl som om kroppen som föremål, ett skal att öppna och undersöka, skriver författaren med just den där blandningen av fakta och personlig reflektion, som är ett kriterium på en essä. Njutning!
En av livets gåtor är varför ”bra” människor dör för tidigt medan ”dåliga” ofta hänger med i evigheter tills någon resolut tar dem av daga. (Tänk Gaddafi, bin Laden osv...)
En som dog alldeles för tidigt är Hans-Uno Bengtsson, docent i teknisk fysik i Lund. Han var också essäist och fena på populärvetenskapliga texter. Under en period tjänstgjorde han vid Uppsala universitet. Här gjorde sig känd för att ligga på spikmattor och vandra på glödande kol för att illustrera fysikens hemligheter.
Levercancer ändade hans liv 2007, när han bara var 54 år och mänskligt att döma borde ha haft många år kvar.
Men det skrivna ordet lever i form av hans essäer, hans underhållande populärvetenskapliga böcker. Till exempel debuten Spisnosigheter från 1980 eller de senare Fysik för fem sinnen, Koka soppa på fysik (med kocken Jan Boris-Möller) och Kring flaskor och fysik (med sommelieren Mischa Billing).
I Bengtssons böcker blir det orimliga rimligt och det rimliga orimligt i underhållande texter, som kräver koncentration och nyfikenhet av sin läsare. Njutning!
Essähyllorna i bibliotek, på antikvariat och på nätet är att rekommendera.
Essäerna är som fiberrikt surdegsbröd för själen. Och är inte det njutning så säg...
Jag tuggar. Alltså är jag.
Eller Munduco ergo sum, som jag skulle ha sagt om jag, som många essäister, hade kunnat latin.
Essä - litteratur med tuggmotstånd
KRÖNIKA. När man tröttnar på all lättsam sommarläsning – deckare, lättsamma romaner, inrednings- och trädgårdsmagasin – är essäer något som kan ge lite tuggmotstånd, skriver Lena Köster.
Lena K?ster
Foto:
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.