Uppsalaprofessorn Lena Kåreland ger i dagarna ut en bok om en märklig kärlekshistoria. Det är lite av en biografi, samtidigt som Kåreland inte är den enda författaren. Gurli Linder, huvudpersonen står för bokens kärna: hennes memoarer och hennes brev till sin älskade.
Gurli Linder var kulturskribent och Sveriges första barnboksrecensent, ansvarig för barnbokskritiken i Dagens Nyheter. Mannen hon älskade var ballongfararen Salomon August Andrée.
– Jag disputerade på Gurli Linder som barnbokskritiker 1977. Då kunde jag inte tänka mig att jag skulle komma tillbaka till henne mer än 30 år senare, säger Lena Kåreland.
Men det gjorde hon. Där fanns en kärlekshistoria som måste berättas. Och som Gurli Linder själv berättar om både i memoarerna hon skrev på 1930-talet och i breven till Andrée. Material som Lena Kåreland haft tillgång till.
Problemet med paret Linder-Andrées kärlekshistoria var att Gurli Linder var gift.
– Det var inget harmoniskt äktenskap, konstaterar Lena Kåreland.
Men läser man dagboks/memoaranteckningar från de första åren av äktenskapet mellan Gurli Peterson och Nils Linder – som träffades när hon studerade vid Högre lärarinneseminariet i Stockhom där han var lektor – förefaller allt vara kärleksfullt och idylliskt. Och de får döttrarna Greta, Ester och Tyra.
Under de senare åren av äktenskapet, framför allt efter att Andrée flugit i väg mot Nordpolen och försvunnit, klagar Gurli däremot mycket på sin makes hårdhet och antyder att äktenskapet fungerar därför att hon tiger och behåller sina åsikter och sin syn på livet för sig själv.
Men i början av 1900-talet går det inte längre, och makarna skiljs 1903.
Den förbjudna kärlekshistorien då, som levde i brev och hemliga möten, hur gick det med den?
– Den fullbordades aldrig. Hade de gett sig till varandra, kunde den ha blivit en hastigt uppblossande relation som sedan dött ut.
Gurli och August hade träffats på en fest i Aftonbladets regi 1881. August börjder umgås i familjen Linder. Sällskapet Kråkorna bildades, där sågs de ofta.
Under åren 1893–95 gör August flera uppstigningar med ballongen Svea, som Gurli syr en flagga till. Hon stöder honom i allt. I mitten av 1890-talet besöker hon honom också ensam i hans lägenhet på Barnhusgatan i Stockholm.
Gurli har förklarat August sin kärlek 1894. Han besvarar den, ser man i de texter som finns kvar efter honom. Så varför ”får” de inte varandra?
– Kanske tryckte han inte på så mycket, säger Lena Kåreland.
För Gurli fortsatte att vara gift med Nils Linder och August fokuserade på den ballongfärd till Nordpolen han ville göra.
11 juli 1897 lyfte ballongen med August Andrée, Nils Strindberg och Knut Fraenkel ombord. Och försvann. Tills resterna av expeditionen påträffas på Vitön 1930.
Då var Gurli Linder sedan länge skild från Nils, som har dött året efter att skilsmässan gick igenom. Hon var en vacker kvinna, ofta beundrad av män.
– Var August en av många? Var det för att han inte kom tillbaka som hon gav honom en sådan gloria i memoarerna? Därom kan man spekulera, säger Lena Kåreland.
– Men Andrée var den man som hon mest ägnade sina tankar, sin hängivenhet, omsorg och kärlek. Det kan man inte tvivla på. Han betydde oerhört mycket för henne. Hon var över 60 år när hon började skriva memoarerna – när liken hade hittats på Vitön.
Lena Kåreland har sammanställt kärleksbreven och memoarerna, kommenterat dem när så behövs och även skrivit kortare levnadsteckningar över Gurli Linder och August Andrée.