Ett underskattat konstnärsskap
I en ny doktorsavhandling vid Uppsala universitet belyser Annika Öhrner ett svenskt konstnärskap som borde ha uppmärksammats mer i konsthistorien: Barbro Östlihns New York-måleri.
Foto: Jacob Derkert
- Det är ett väldigt stort konstnärskap, säger Annika Öhrner.
Barbro Östlihn föddes i Bromma 1930. Hon flyttade 1961 till New York med sin man, konstnären Öyvind Fahlström. Tillsammans med honom fick hon tillträde till det experimenterande expansiva konstnärslivet i the Big Apple. Stadens arkitektur fascinerade henna och hon gick omkring och fotograferade byggnader. Sedan målade hon i stort format utifrån fotografierna och med en platthetens estetik, som togs väl emot på konstscenen på Manhattan.
- Hon arbetade mycket med ytor. Målningarna är tvådimensionella, abstraherade utifrån utsnitt av fotografier. I varje målning finns en referens till en specifik byggnad. Hon visade New York som stad, uttryckt på ett nytt sätt, säger Annika Öhrner.
Hennes avhandling har titeln Barbro Östlihn i New York / Konstens rum och möjligheter och är utgiven på Makadam förlag.
Barbro Östlihn hade en position i avantgardet i USA på 1960-talet, men har en svag position i svensk konsthistorieskrivning. Till skillnad från sin man Öyvind Fahlström. Det har retat Annika Öhrner och är en utgångspunkt för hennes doktorsavhandling, där hon bland annat undersöker Östlihns måleri och konstnärernas position i Manhattans konstliv, liksom hur den svenska konsthistoriska berättelsen om 1960-talet har konstruerats.
Hon konstaterar bland annat att kvinnor är underrepresenterade i historieskrivningen kring det konstnärliga avantgardet och att konsthistorien enbart berättar om ett fåtal konstnärskap från 1960-talet. Varför det är så, skriver hon, kräver en närmare vetenskaplig beklysning.
Efter sin disputation i januari i år arbetar Annika Öhrner bland annat med ett kultursociologiskt projekt inom Forskningsgruppen för utbildnings- och kultursociologi vid Uppsala universitets institution för lärarutbildning. Hon är också curator för en utställning på Moderna museet i Stockholm 2011 om Siri Derkert.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!