Fanatisk publik väntar The Flower Kings

Med nya skivan The Sum Of No Evil i bagaget ger sig Uppsalabandet The Flower Kings i dagarna ut på en tre veckor lång Europaturné. Under de tolv år bandet funnits har de skapat sig en position som ett av de ledande progressiva rockbanden i världen. Med sig den här gången har de trummisen Pat Mastelotto, som bland annat spelar med King Crimson. På onsdag 7 november spelar de på Katalin i Uppsala.

The Flower Kings spelar på större klubbar och mindre teatrar och enligt Roine Stolt har de ingen längtan efter att bli något stort arenaband. Från v Jonas Reingold, Hasse Fröberg, Roine Stolt, Tomas Bodin, Pat Mastelotto.

The Flower Kings spelar på större klubbar och mindre teatrar och enligt Roine Stolt har de ingen längtan efter att bli något stort arenaband. Från v Jonas Reingold, Hasse Fröberg, Roine Stolt, Tomas Bodin, Pat Mastelotto.

Foto: Pernilla Sjöholm

Kultur och Nöje2007-11-07 00:00
På onsdag 7 november spelar Uppsalabandet The Flower Kings på Katalin. Trots att bandet funnits i 12 år och är väl etablerat inom den progressiva rocken världen över så är det bara tredje gången de spelar i sin hemstad.
- Det kan tyckas lite, men är ändå naturligt eftersom vi faktiskt började spela utomlands, säger Tomas Bodin. Vi spelar ju inom en väldigt smal genre och redan från början har intresset varit större för vår musik i andra länder.

Medlemmarna i The Flower Kings berättar att de upplevde det nästan omöjligt att nå ut med progressiv, symfonisk rock, som de själva kallar genren, när de startade för 12 år sedan. Bandets förgrundsfigur Roine Stolt tror att det berodde på att Sverige är ett litet och mediekänsligt land och i medierna stod sådan musik inte högt i kurs.
- Mats Olsson och andra inflytelserika kritiker på stora svenska tidningar vurmade mycket för punk och annan treackordsmusik, säger Tomas Bodin, som spelar keyboard i bandet.
- På senare år har det dock ändrats en del, säger Roine Stolt. Vi har märkt av en ny yngre publik än tidigare. Jag tror att det kan ha att göra med att nya progressiva rockband som Tool och Radiohead blivit populära och börjar man lyssna på dem så är inte steget över till oss lika långt som tidigare.
- Publiken har verkligen förändrats, säger Hasse Fröberg. Tidigare var det bara medelålders män. Nu är det många yngre i publiken och till och med kvinnor. Kvinnor existerade inte på våra konserter för tio år sedan.

Det är inte svårt att få medlemmarna i The Flower Kings att prata. Enkla frågor leder till långa resonemang där de avbryter och löser av varandra. Ett ämne som leder till särskilt inspirerade svar är fansen. The Flower Kings fyller inga arenor och säljer inga miljoner skivor, men de har en trogen skara fans. På deras Europaturnéer finns det alltid så kallade Flo-ky heads i publiken, människor som åker med på turnén och ser flera av konserterna i olika länder. Senast de spelade på Katalin var det förutom svenskar från hela landet också publik från Finland, Tyskland, Holland, USA och Japan.
- Jag minns särskilt en skivsignering i Japan där alla stod uppradade på ett perfekt led och när de närmade sig oss så började vissa hyperventilera och fnittra, säger Hasse Fröberg. I Europa händer det ibland att man signerar skivor som det redan sitter autografer från fyra av våra tidigare turnéer på. Då kan man inte låta bli att undra över hur de personernas liv ser ut i övrigt.

Tomas Bodin berättar att de fanatiska fansen innebär ett ansvar också.
- Om vi skulle gå bort oss när vi spelar så märker de det direkt, säger han.
Och det är något bandet nästan verkar lite oroliga för när jag besöker replokalen några dagar innan Europaturnéns första konsert i Oslo. De har bara tid att repa i åtta dagar och då har de dessutom en gästtrummis som de inte har spelat med tidigare, Pat Mastelotto som i vanliga fall bland annat spelar i King Crimson. Konserten på Katalin blir turnéns andra. De berättar att de hellre hade haft Katalinspelningen senare på turnén när de är lite mer varma i kläderna.
- Man känner ju att man alltid vill bevisa lite mer på hemmaplan, när musikpoliser som man känner och har spelat med är där och tittar, säger Hasse Fröberg.
- Men det ska vara lugnt. Vi har ju faktiskt repat i några veckor hemma innan vi hyrde den här lokalen också, säger Tomas Bodin.

Amerikanen Pat Mastelotto kontaktades av bandet när de såg att han hade en konsert i Estland ett tag före The Flower Kings turné skulle börja och alltså befann sig i Europa
- Det är en riktig utmaning att spela med dem, säger han. Jämfört med King Crimson är arrangemangen otroligt sofistikerade
Den drygt tre veckor långa turnén kommer att gå via bland annat London, Paris och Rom. Och en entusiastisk publik är att vänta överallt de kommer. Men trots att The Flower Kings verkar ganska bortskämda med fanatiska fans utomlands så ligger konserter i Sverige varmt om hjärtat.
- Man får inte glömma att den svenska publiken är skitbra. En av de bästa faktiskt, säger Tomas Bodin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!