Fängslad författare vädjar om stöd

Riksdagsledamoten (v) Jacob Johnson i Uppsala har fått två brev från den fängslade kurdisk-turkiske författaren Muharrem Erbey, som vädjar om hjälp.

Jacob Johnson har fått två brev från en fängslad kurdisk författer

Jacob Johnson har fått två brev från en fängslad kurdisk författer

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Kultur och Nöje2011-11-15 08:13

Internationella PEN har utropat 15 november till Fängslade författares dag. På många platser runt om i världen hedrar man författare och journalister som sitter i fängelse eller husarrest, anklagade för diverse brott på grund av sin kamp för yttrandefriheten och mänskliga rättigheter. En kamp oftast förd i skrift men ibland också uttryckt i demonstrationer och politiska tal.

Den kurdisk-turkiske författaren och advokaten Muharrem Erbey, fredspristagaren och PEN-ledamoten Liu Xiaobo i Kina, och poeten och fd PEN-klubbsordföranden Vladimir Neklajev i Belarus är tre av världens fängslade författare.
Jacob Johnson har kontakt med Erbey sedan två år.
- Efter valet 2009 var Muharrem Erbey inbjuden av ett nätverk vid Sveriges riksdag för att i september tala om mänskliga rättigheter i Turkiet. Två månader senare greps han. Han har suttit i fängelset i Diyarbakir i två år och har åtta år kvar av sitt straff.

Erbey skriver själv att han är anklagad för att vara i opposition, för att kritisera regimen. Även talet i Stockholm har använts emot honom.
Jacob Johnson var i Turkiet under rättegången 2009. Nu har Muharrem Erbey bett honom närvara vid ytterligare en rättegång, i december i år.
- Det pågår en oavslutad rättegång mot Erbey och flera andra. Tyvärr kan jag inte resa dit den här gången på grund av arbetet i riksdagen, säger Jacob Johnson.

Uppsalaförfattaren Ola Larsmo, ordförande i svenska PEN, är också engagerad i Muharrem Erbeys öde. Liksom i Dawit Isaaks. Dessutom arbetar han bland annat med Belarus där Vladimir Neklajev, poeten som kandiderade mot Aleksandr Lukasjenko i senaste valet, sitter i husarrest i Minsk, politiskt oskadliggjord.
- Under demonstrationer in Minsk greps han av KGB, misshandlades så svårt att han fick skallskador och hamnade på sjukhus. Eftersom hans misshandlats, blev han åtalad för uppvigling...

Ola Larsmo påtalar att Telia är delägare i Turkcell som har telefonbolaget Life i Belarus:
- KGB kontrollerade mobiltelefonerna via telefonbolaget och såg vilka som befann sig i demonstrationerna i Minsk.
På så sätt kunde man spåra demonstranterna. Och Telia kan, menar Ola Larsmo, sägas samarbeta med KGB...

Terry Carlbom, Knivsta, har tidigare varit generalsekreterare i internationella PEN. Han har inte längre personliga kontakter med fängslade författare, men lyfter gärna fram fredspristagaren och litteraturprofessorn Liu Xiaobo i samband med Fängslade författares dag.
- Han sitter i fängelse i centrala Kina och hans hustru i husarrest. Hon är den enda som får besöka honom och det går halvår emellan. hur han har det i fängelset vet vi inte, men det är osäkert till exempel med läkarvård, berättar Terry Carlbom.

Man kan tro att en fredspristagare skulle behandlas väl, men att Liu dels har fått (men inte kunnat ta emot) Fredspriset och dels varit aktiv i PEN-rörelsen, är förmodligen bara till hans nackdel i den situation han befinner sig.
Däremot, säger Terry Carlbom, gör fredspriset att Liu Xiaobo inte blir glömd. Och det är en del av PEN-rörelsens arbete: att se till att de fängslade och hotade får veta att de inte är glömda. Bland annat skickar man brev och vykort till dem - med helt neutral text för att de inte ska censureras bort - och hoppas att de överlämnas.
- Men viktigast är förstås det politiska trycket, säger Terry Carlbom.

Uppsala hedrar de fängslade

Den 15 november varje år påminner PEN-klubbar över hela världen om kampen för hotade författare och för det fria ordet.

Svenska PEN fokuserar i år på Belarus (Vitryssland), för närvarande den enda diktaturen i Europa, knappt 90 mil från Uppsala. Men dagen är förstås tillägnad alla författare som fängslas eller hotas för sina åsikters skull.

På Reginateatern i Uppsala framträder i kväll författarna/poeterna Reza Rezvani, Peeter Puide, Lars Sund, Annelie Östlund, Elisabeth Hjort, Anna Franklin och Sam Kessel.

Konferencier är skådespelaren Åsa Forsblad Morisse.

Fri entré.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!