När Uppsala stadsteater presenterade höstens program är det de stora berättelserna ur nya perspektiv som står i fokus. Innan jul ska man hinna med nio premiärer i skiftande storlek där Dracula, Fanny & Alexander och Sound of Music är de tre största.
– Det känns logiskt med Fanny & Alexander, det är i Uppsala den ska spelas, säger teaterchef Linus Tunström om föreställningen som han själv regisserar.
Om några dagar börjar repetitionerna av Ingmar Bergmans hyllade familjedrama. Men pressen att leverera när Fanny & Alexander äntligen kommer hem till Uppsala, den tänker inte Linus Tunström på.
– Jag fokuserar mer på att vara så sann mot grunden i materialet som möjligt. När man gör teater kan man inte kopiera film så därför har jag återvänt till stommen i berättelsen, säger han.
Stora scenen bjuder även på produktionerna Dracula och Sound of Music, i vilka teaterns nytillskott Linda Kulle bland andra medverkar. I går, tisdag, blev det dessutom klart att den nykomponerade musiken i skräck-, rock-, och musikteaterföreställningen Dracula skapas av ingen mindre än popartisten Jonathan Johansson.
– Dracula är en helt ny bearbetning och har aldrig gjorts på det här sättet förut, berättar Linus Tunström. Det handlar om kampen mellan gott och ont, om att rädda världen från det onda och möjlighet till moderna politiska paralleller finns om man vill.
Att sätta upp Sound of Music har länge varit en dröm för teaterchefen som längtat efter att få ge sig i kast med ett så älskat musikalverk. Uppsala stadsteaters version beskriver han som lekfull och minimalistisk med en liten, tajt orkester.
Men det är inte bara på Stora scenen som det satsas i höst. På Lilla scenen blir det bland annat svart komedi med I huvudet på Susan G av den engelske dramatikern Alan Ayckbourn och en kärleksförklaring till våra mödrar med föreställningen Mammor. Dessutom gör Staffan Westerberg en personlig bearbetning av August Strindbergs Till Damaskus på Ettan.