Det är en efterlängtad och festlig dag för bokhandlare i dag. Sedan en vecka tillbaka står ett bord uppdukat på Akademibokhandeln/Lundeq. Framställda är böcker av tidigare års vinnare och av dem som kan komma att bli årets Nobelpristagare. I en glasskål ligger hopvikta lappar. Det är en tävling för kunder, och även personalen får delta, och det gäller att gissa vem som får priset.
– Det är en jättekul dag och vi vill gärna göra det lite festligt. När priset tillkännages blir det alkoholfritt bubbel, chips och så slår vi på radion i högtalaren och skålar för pristagaren med kunderna när vi vet vem som vunnit, säger Elisabet Wefer, bokhandelsmedhjälpare, Akademibokhandeln.
Hon tycker det är svårt att tippa i år, men hoppas på Philip Roth. I fjol prickade hon in den ryska författaren Svetlana Aleksijevitj. Men Adonis, den syrisk-libanesiska författaren, som är en riktig lågoddsare hos vadslagningsbyråer och har varit den stora favoriten genom många år, tror hon inte på.
– Han är för kontroversiell.
Ingen av stans bokhandlare dristar sig till att på chans beställa in extra böcker för att pricka in vinnaren. Men de har tagit en extra koll i hyllorna och på sina lager så de vet var eventuella vinnarböcker står. Det som plockas fram säljs direkt efter beskedet.
– Ja, vi är förberedda. Det är ju vår lilla julafton med kvalificerade boktips. Vi kan ställa fram lite böcker som vi tror på och ha koll på vad vi har hemma. Men det är svårt att sia om vem det blir. Antingen blir det någon känd som står på bettingsajter och andra listor men det kan ju lika gärna bli en total överraskning, säger Mats Berglund, bokhandelsmedhjälpare, Studentbokhandeln.
Han har ingen favorit i år men han hoppas på Thomas Pynchon som är en amerikansk författare.
– Grejen med priset är ju just att man inte vet vem som vinner.
På Drottninggatan kommer det också att skålas med kunderna. Det blir svartvinbärssaft i glasen.
– Det är svårt att se igenom Nobelkommitténs dimmor. Adonis har det ju pratats mycket om så honom kan vi ju plocka fram, och Joyce Carol Oates och sen får vi ser hur fel vi har, säger Mårten Eriksson, bokhandelsmedhjälpare, Drottningsgatans bokhandel.
Alla bokhandlarna är lite upprymda, det är nerver i luften, säger Mårten Eriksson, och de är förväntansfulla fast det inte är deras bästa dag kommersiellt sett. Men Nobelpristagarböcker har en annan kommersiell potential också. De blir julklappar och då har bokhandlarna hunnit få in nytryckta exemplar. Trycket är hårt, det är inte bara svenska bokhandlare som slåss om böckerna. Hela världen vill ha dem.
– För oss är det otur att prisutdelningen är på en torsdag. Det hade varit bättre med en måndag. Då hade vi hunnit få snabbare leverens. Långtradarna går på fredag. Men vi petar in beställningar i datorn direkt, säger bokhandlare Jan Smedh, English bookshop.
För honom gör det stor skillnad om det är en engelskspråkig romanförfattare eller inte.
– Ska jag vara krass vill jag förstås det, men priset är ju positivt och sätter mycket fokus på läsning så det är spännande och värdefullt vem det än blir, säger han, som just packat upp en kartong med böcker av den amerikanska författaren Don DeLillo.
Gemensamt för alla bokhandlarna är att de kommer att slå på radion strax före klockan 13 och lyssna tillsammans med sina kunder. Hur mycket spring det blir till lagren visar sig några minuter senare.