Firewall alarm i lussenatten

KRÖNIKA. Hedendom, religion och all världens myter tvinnas som brokiga girlanger genom historien. Inför jul måste det goda mota det onda. Mörkret ska blidkas.

Håkan Holmberg

Håkan Holmberg

Foto:

Kultur och Nöje2011-12-22 10:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I långliga tider har människor inbillat sig att nätterna kring midvintersolståndet hemsöks av djävlar och demoner. I dag tycker vi väl mest att mörkret är tröttsamt. Vi tänder ljus, sjunger och skicka upp fyrverkerier. Ungefär som kring vårdagjämningen. Smällare skrämmer bort vintermörkret medan påskkärringar far omkring med sina katter - djävulen i annan gestalt.

Det finns således beröringspunkter mellan helgerna. Djävulskatten går igen hos lussekatten, även kallad dyvelskatt (djävulskatt). Men Lusse i lussebullen ska inte härledas till det katolska helgonet Lucia, som kom in tämligen sent i historien och fick oss att enbart tänka på värme och godhet. Lussenatten var något helt annat: Lussis natt.

Lussi var visserligen en kvinnovarelse, men ond. Man trodde förr att ”Lussekärringen” for omkring 13 december (natten för midvintersolståndet i den Julianska kalendern, avskaffad 1753 i Sverige) tillsammans med sin följeslagare ”lussiferda”. Det är ingen tvekan om vem detta var, då Lussi själv påstods vara mormor till djävulen. Att Lucia, Lussi och Lucifer heter så lika beror på att de har fått sina namn av det latinska ordet för ljus, luci. I Bibeln är djävulen ”morgonstjärnan” som faller ned på jorden ”såsom en ljungeld”.

Så, för att återvända till lussekatten, så trodde man i Tyskland på 1600-talet att Jesus delade ut bullar till snälla barn, medan djävulen gav dem stryk i skepnad av en katt. För att hålla djävulen borta ska man ha blandat saffran i degen så att de lyste och skrämde bort hin håle.

Allt detta hade jag tänkt reda ut i en krönika inför Lucia förra veckan. Men någon ville annat. Just som jag hittade en sajt om Lussekärringens släktskap med djävulen upphörde min dator att fungera. Upp på skärmen kom i stället ett virusvarningsfönster och hot om attack. Strax därefter syntes en flammande röd ruta med ”fire wall alert” (brandväggsalarm), samt en upplysning om att ”någon” nu hade tagit kontroll över min dator. Mycket riktigt: UNT:s datatekniker kunde inte ens tvångsstänga den.

Så kan det gå om man googlar på djävulen och hans mormor. Tur då att Lucia tagit över. Hur det nu gått till. Som vanligt firar vi multi-kulti-fester med inslag av folktro, hedendom och gammal religion med rötter i Mellanöstern. Lucia själv är något slags mix mellan italienskt helgon och tyskt firandet av ”lilla Jesusbarnet”. Stjärngossarna var från början gymnasister vid katedralskolorna som ”gick med stjärna” och sjöng,s för att få in pengar till skolgången.

Själva ordet ”jul” är ju forntida. Återstår tomten: till viss del korrupt husvätte med beskyddarfasoner, till annan del helgonförklarad katolsk biskop. Lite fet och fryntlig dryckes-leverantör på det. Coca-Cola-tomten skapades för övrigt av en Ålands-svensk, född i Michigan, USA: Haddon Sundblom. Om läsktomten ska anses läskig eller god - ja, det är en annan fråga.