Flykting är uppblåst i Uppsala

Basil Almohamad och Hadil Omarin som flytt hit från Syrien känner igen sig när en stor, surrealistisk skulptur blåses upp i Botaniska trädgården. Ja, så där satt vi i båtarna.

Konstärskollektiv Dirk Schellekens och Bart Peleman är de belgiska konstnärer som gjort "Uppblåsbar flykting".

Konstärskollektiv Dirk Schellekens och Bart Peleman är de belgiska konstnärer som gjort "Uppblåsbar flykting".

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2016-05-19 15:46

Skulpturen tar några minuter att blåsa upp. Den är surrealistiskt stor med sin placering i Botaniska trädgården. Det är Uppsala universitet som bjudit in konstnärskollektivet Schellekens & Peleman från Belgien att visa sin skulptur ”Uppblåsbar flykting” i samband med workshopen: Kan en människa vara illegal?

Skulpturen har just varit i Venedig, Italien, och ska vidare till Köpenhamn och den tar bara några minuter att blåsa upp. Materialet är detsamma och lika skört som de gummibåtar som flytingar riskerar sina liv i.

– Jo, jag satt precis så där, men de som satt i min båt hade alla ljusare hy än den skulpturen, säger Basil Almohamad, som flytt från Syrien, genom Irak, Turkiet och till en liten grekisk ö.

I oktober kom han till Uppsala med sina barn och sin fru.

– För mig representerar skulpturen styrkan och kraften hos alla som rest på det där flytetygen, säger Hadil Omarin, som också känner igen sin flykt från Syrien.

De bägge nyanlända tittar på uppblåsningen i Botaniska och de ingår i en grupp som skrivit varsitt brev som de ska posta till en slumpvis utvald adress i Uppsala.

– Vi i västvärlden pratar ofta om flyktingarna. Med det här konstverket vill vi att de själva ska ge sina version av sina liv, säger konstnären Dirk Schellekens.

Breven ingår i konstverket " Moving stories", ett brevväxlingsprojekt. Den som får ett brev får också ett frankerat vykort som de kan skicka till brevskrivaren om de vill.

Vad skrev du om?

– Jag har skrivit om vilket lugnt och säkert land Syrien var innan kriget började. Och om hur beväpnade trupper attackerade främst kvinnor och barn där jag bodde och hur det blev helt omöjligt för oss att stanna kvar, säger Hadil Omarin, som flydde med sin lilla dotter och tvingades uppleva hur hennes svärmor och en kvinnlig släkting dog under resan.

– De höll min dotters hand när de dog, säger hon och tillägger att hon också i brevet passade på att tacka Sverige för att man tar emot flyktingar och speciellt för mottagandet av barn.

Breven är översatta i samarbete med Röda korset och finns att läsa och kommentera på projektets hemsida.

– Genom att skulpturen står här hoppas vi på att människor ska stanna och börjar prata om den. Den finns mycket rädsla kring flyktingar i världen, men den här är så surrealistisk så ingen kan bli rädd, säger Dirk Schellekens.

Fotnot: Skulpturen kan se i Botaniska trädgården idag, fredag kl 10-18, och imorgon lördag kl 10-15.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!