Författarafton om åldersfixering

I dag, torsdag anordnar den ideella föreningen Konstsommar i Uppsala årets andra författarafton i Botaniska trädgårdens orangeri. Författaren och journalisten Ludvig Rasmusson talar om åldersdiskriminering.

Foto: Leif R Jansson

Kultur och Nöje2009-07-30 10:00
Vi har, enligt Ludvig Rasmusson, aldrig haft så många äldre i Sverige tidigare och det beror på att vi lever längre nu. Men trots det har vi en utbredd åldersdiskriminering och därför är det viktigt att lyfta frågan, menar han.
Förutom sitt arbete som författare och journalist är han även krönikör i Godmorgon världen i P1. Han kommer under torsdagskvällen att tala om sin bok Åldersupproret: om ungdomskult, fyrtiotalisterna och Sveriges framtid.
- Det handlar inte om en massa gubbar som slåss med sina käppar utan det handlar om att göra ett uppror mot ålderstänkandet. Det spelar inte så stor roll hur gammal man är, så länge man är frisk.

Det viktigaste är mixen och att se människor som individer och inte utefter om man är exempelvis gammal, ung, svensk, invandrare, kvinna eller man.
- Vi skulle behöva fler äldre som arbetade. Det är bra med en blandning av människor på en arbetsplats eftersom alla har olika erfarenheter, säger Ludvig Rasmusson som också menar att pensionsåldern bör höjas till 70 år.
Anledningen till att åldersfixeringen rotats så i Sverige tror han beror på att vi påverkats mycket av de amerikanska ungdomsidealen. Han menar att åldersdiskrimineringen inte är lika utbredd i andra länder. Här kommer frågan om hur gammal man är upp oftare.

Det kan verka absurt att just 40-talisterna väntas leda upproret mot ålderstänkandet med tanke på att de var de som på 1960-talet ledde ungdomsrevolten.
- De är ofta välutbildade och vana att ta mycket plats, förklarar Ludvig Rasmusson.
Han kritiserar reklam- och mediebranschen hårt då de alltför mycket fokuserar på att attrahera yngre målgrupper vilket leder till att äldre sällan syns exempelvis i tv.
- Det gör ju att de äldre känner sig äldre och då blir de äldre också.
När?
Den 30 juli, klockan 19.
Var?
Botaniska trädgårdens orangeri.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!