Förvaret ifrågasätter asylpolitiken

När Göteborgs stadsteater sätter fokus på svensk asylpolitik går de rakt på sak. I debutpjäsen "Förvaret" sitter papperslösa flyktingar inlåsta i väntan på avvisning.- Ett lagstadgat undantagstillstånd för vissa människor, säger regissör Henrik Dahl.

Vad gör en plats som ett förvar med de människor som vistas där? Den frågan är central i Göteborgs stadsteaters nya pjäs "Förvaret". Regissör är Henrik Dahl, som också är skådespelare, och för manus står poeten Johannes Anyuru som en av två författare.

Vad gör en plats som ett förvar med de människor som vistas där? Den frågan är central i Göteborgs stadsteaters nya pjäs "Förvaret". Regissör är Henrik Dahl, som också är skådespelare, och för manus står poeten Johannes Anyuru som en av två författare.

Foto: Björn Olsson/Exponera/Scanpix

Kultur och Nöje2009-12-09 14:54
"En utlänning. Är en utlänning. Är en utlänning." Så låter den sex personer starka talkör som inleder Göteborgs stadsteaters föreställning "Förvaret". En nyskriven pjäs som genom att öppet ifrågasätta svensk asyl- och flyktingpolitik landar direkt i en högaktuell samhällsdebatt.

Föreställningen har premiär på fredag.
- Jag brukar aldrig ha några förväntningar på publikens reaktioner. Men i det här fallet hoppas jag att många ska få upp ögonen för något de kanske inte visste fanns. I bästa fall att de ska göra något för att påverka politiker eller ta reda på mer, säger pjäsens regissör Henrik Dahl.

I pjäsen får vi möta både de som sitter inlåsta i förvaret och de som jobbar där. Omslutna av kallt lysrörsljus och myndighetsgrå väggar befinner de sig i en slags icke-tillvaro. En konstant irrfärd mellan hopp och förtvivlan. Desperation, håglöshet och ren ilska.
Ingen av flyktingarna vet när de kommer att skickas i väg, i dag eller i morgon, kanske aldrig.

- Det här stället, förvaret, är den yttersta konsekvensen av invandringspolitiken i det här landet. En blandning av reglementen och byråkrati som å ena sidan säger nej till människor, men å den andra har en omhändertagande och välvillig inställning, säger Henrik Dahl.

Han säger att arbetet med pjäsen har varit en balansgång mellan att presentera fakta - så att även de som inte redan visste att den här sortens förvar faktiskt finns i Sverige ska förstå - och att hitta poesin i berättelsen.
- Rollerna har en tendens att bli typer. Ryssen är en typ, den drömmande araben en annan och den godhjärtade kvinna som jobbar på förvaret en tredje. De är representanter för det här systemet, men vi vill absolut inte att de ska bli karikatyrer, säger Henrik Dahl.

För manus står de debuterande dramatikerna Johannes Anyuru, mest känd som poet, och Aleksander Motturi, filosof och författare. De känner varandra sedan tidigare och idén till "Förvaret" föddes när de bestämde sig för att försöka göra ett projekt tillsammans.

- Aleksander har kompisar som har jobbat på förvaret i Kållered och han hade även varit där och gjort intervjuer i samband med en annan text. Vi kände att den här platsen blev självklar att skriva om, eftersom det berör så många tankar som vi båda har om flyktingpolitiken, om nationalstaten och om diskussionen om främlingar och etnicitet, säger Johannes Anyuru.

Det kollektiva manusarbetet blev för författarna en nyttig övning i att skriva dramatik. När skådespelarna på stadsteatern läste högt första gången var det mycket som fick strykas och ändras. Även en andra läsning ledde till flera korrigeringar av texten.

- Jag har försökt skriva dramatik tidigare, utan att lyckas. Men efter det här arbetet har jag redan skrivit ytterligare tre pjäser som nästan är färdiga. Egentligen finns det något som liknar poesi i att skriva dramatik, fast dramatiken blir mer kroppslig, säger Johannes Anyuru.



"Förvaret" på Göteborgs stadsteater. I rollerna syns bland andra Sergej Merkusjev, Maryam Moghaddam, Benjamin Moliner och Victoria Olmarker. För musiken står konstnären och tonsättaren Dror Feiler.

Föreställningen kommer vid olika tillfällen i januari att tolkas till engelska, persiska, arabiska och kurdiska. Urpremiären äger rum den 11 december på Nya studion, Göteborgs stadsteater.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!