- Jag kan inte svara direkt ja eller nej på frågan om det kommer att läggas ned. Vi undersöker i nuläget möjligheten att hitta en samarbetspartner som vi kan driva galleriet tillsammans med, säger Uppsala stadsteaters chef Linus Tunström.
Höstens utställningsprogram är redan klart, men efter jul ser galleriets framtid alltså mycket osäker ut. Om man inte lyckas hitta någon lösning med en eller flera externa partners så kommer Teatergalleriet att lägga ned efter att ha funnits i 19 år.
Förra året drev Konstnärernas riksförbund en kampanj för att konstnärer skulle få en minimiersättning på 5000 kronor för en utställning. De tre gelleriansvariga Inga Lindén, Per Gustafsson och Maivor Malm som driver galleriet vid sidan av sina andra arbetsuppgifter på teatern tyckte att det lät rimligt och framförde kravet till Uppsala Stadsteaters ledning. Tidigare har konstnärerna inte fått någon ersättning i pengar.
- Det har byggt på att konstnärerna säljer sina verk på utställningarna, eller att vi har hjälpt till att bygga något som behövs till utställningen eller liknande. Men det blir ju problematiskt när det handlar om performance och likande som inte går att sälja, säger Inga Lindén.
Kraven på ersättning till konstnärerna kom olyckligt eftersom det sammanföll med förra årets minskade anslag till Stadsteatern.
- Det var ju klart otajmat, men det känns lite som att det skärs på fel ställen i jakten på slantar, säger Inger Lindén.
Enligt Linus Tunström är dock inte ersättningskraven den direkta orsaken.
- Det handlar ju inte om några gigantiska extrakostnader, men allt extra måste förstås räknas med när vi sparar för att ha råd med vårt basuppdrag som är att göra teater, säger han.
Men är inte kostnaden för Teatergalleriet en spottstyver i hela Stadsteaterns budget?
- Om man pratar om de rena utgifterna så kan det se så ut, men att anställda driver det på arbetstid kostar ju också om man behöver anlita extra personer för att göra vissa arbetsuppgifter, säger Linus Tunström.