De makar ihop sig vid den brunglänsande flygeln i villan i Gamla Uppsala. Mumlar något om takten, räknar in och börjar spela. Fyra händer på klaviaturen, tjugo fingrar som pilar fram och tillbaka över vita och svarta tangenter. Ibland korsar Ingars ena hand från basen Elisabeths vänsterhand.
– Oj, du måsta lyfta lillfingret snabbare! Annars krockar vi.
Det är knepigt med bladvändande och noga med fingersättning, en fråga om känsligt samspel.
En gång till, från början. Axel mot axel, men armbågarna under kontroll. Den här gången klaffar det och musiken flödar ut i rummet.
De båda pianisterna bjuder UNT på smakprov från den konsert de snart ska ge för vänner och bekanta på Musicum i Uppsala.
Elisabeth Sellin Linde och Ingar Hellkvist Gadd har båda dels spelat ”hela livet”, dels gått kurser i kammarmusik och piano vid Uppsala universitet. På äldre dar.
Båda har lärarbakgrund; Ingar har också varit utbildningsbyråkrat.
– Jag är en gammal handläggare som numera lägger händerna på tangenterna, säger hon.
De har många gemensamma nämnare: bekanta från Gamla Uppsala, en gång föräldrar till barn i Uppsalas musikklasser, intresse för franska - Elisabeth som fransklärare, Ingar so översättare - och så pianospelet.
Det fyrhändiga startade de med under en av terminerna i Universitetets kammarmusikprogram. Det gick så bra och föll dem som lyssnade så väl i smaken, att de båda bestämde sig för att fortsätta.
– Nu träffas vi en gång i veckan och spelar, säger Elisabeth Sellin Linde.
På repertoaren står bland annat Frans Schuberts Fantasi för fyrhändigt piano - ”nästan gastkramande” - och musik av Steve Dobrogosz, tonsättare och pianist med influenser från pop, jazz och klassiskt i sina verk.
– Han är häftig, säger hon. Bland annat har han spelat in ett stycke för sex händer. Han spelar själv två stämmor i taget.
En hel del tonsättare har skrivit musik för fyrhändigt piano. Även för sex eller till och med åtta händer. Bland de ”fyrhändiga” tonsättarna finns Brahms, Dvorak, Debussy, Fauré, Hindemith, Mozart, och Schubert.
I Finland och i nutid har Sebastian Fagerlund skrivit kammarmusik för två fyrhändigt spelade pianon och stråkkvintett. I Sverige har Lars Jergen Olson gestaltat HC Andersens sagor med fyrhändigt piano.
Den som googlar på fyrhändigt kan leta sig fram till såväl noter som inspelningar och recensioner av fyrhändigt pianospel. Och det gör Elisabeth Sellin Linde också när det gäller annan musik. CD-samlingen är stor och välorganiserad.
– Jag är datafreak, sitter ofta vid datorn och lyssnar på musik och laddar ner noter.
Konserten som de båda ger i juni är bara för inbjudna. Men, säger de, det är inte alls otänkbart att det kan bli en mer offentlig konsert för piano och fyra händer någon gång under den kommande vintersäsongen.
– Men framför allt är det kul att hålla igång. Vänskapen växer. Och vi upptäcker hela tiden nya saker i musiken. Kropp och själ påverkas, särskilt om man kommer in i det der berömda ”flow”, flödet. Då kan det gå flera timmar utan att man märker det. Det är magiskt!
Fyrhändigt piano
Det gäller att vara sams, flyhänt och taktfull om man ska spela fyrhändigt piano. Det vet Elisabeth Sellin Linde och Ingar Hellkvist Gadd: – Det ultimata samarbetsprojektet!
Ingar Hellkvist Gadd och Elisabeth Sellin Linde träffas en gång i veckan för att spela fyrhändigt.
Foto: Oscar Segerström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!