Gammal biograf får nytt format

Till årsskiftet byter den hundraåriga Fyrisbiografen ägare. Stödföreningen Fyrisbiografens vänner tar över och vill utöka verksamheten för att locka fler besökare.

Styrelsemedlemmarna Malin Jönsson, Johanna Nordmark och Hanna Jansson i föreningen Fyrisbiografens vänner tar vid årsskiftet 11/12 över verksamheten.

Styrelsemedlemmarna Malin Jönsson, Johanna Nordmark och Hanna Jansson i föreningen Fyrisbiografens vänner tar vid årsskiftet 11/12 över verksamheten.

Foto: Johanna Engman

Kultur och Nöje2011-03-19 08:17

De senaste 80 åren har Fyrisbiografen varit i familjen Annells ägo men till årsskiftet lämnar Göran Annell över ansvaret till den stödjande föreningen Fyrisbiografens vänner. Där är Johanna Nordlund ordförande och hon har arbetat på biografen sedan 2004.  Hon berättar att föreningen har visioner för Fyrisbiografen och att dessa i sin tur innebär en rejäl utökning av verksamheten.
– Vi vill bland annat få igång evenemang på dagtid, säger Johanna Nordlund. Det ska inte bara vara en biograf som visar film på kvällstid utan det måste hända mer saker runt omkring filmerna.
Till exempel vill man sätta igång med skol- och dagisbio på dagarna och även anordna föredrag för att locka folk.

För Johanna Nordlund och resterande medlemmar i föreningens styrelse kändes det självklart att ta över ansvaret efter Göran Annell. Att någon annan än de som har arbetat länge på biografen i nära samarbete med den nuvarande ägaren skulle ta över kändes otänkbart. Årets 100-årsjubileum med kommande fransk filmfestival blir upptakten till den nya verksamheten och för Fyrisbiografens vänner blir året en inkörningsperiod.
– Vi håller på att sätta oss in i verksamheten just nu och man kan säga att året blir ett startskott för det som komma skall, säger Johanna Nordlund som hoppas på fler temaveckor och festivaler framöver.

Biografindustrins digitalisering för med sig stora kostnader och för Fyrisbiografen prioriteras just nu införskaffandet av en så kallad 2K projektor som kostar runt 800 000 kronor. Allt fler filmdistributörer använder sig av det nya formatet och Johanna Nordlund säger att man kommer söka ekonomiskt stöd för digitalprojektorn som är ett måste för biografens framtid.
– Fyrisbiografen är viktig för Uppsala och de flesta känner till och uttrycker sig positivt om den. Vi önskar bara att man ska komma hit lite oftare också, säger hon.

Och det är inte bara för Uppsalas kulturliv som den hundraåriga biografen är viktig.
– Som Sveriges fjärde största stad har vi ett ansvar gentemot hela landet att upprätthålla arenor för den här typen av film, menar Johanna Nordlund.
Men det finns saker som de nya ägarna inte vill ändra på och ett av dem är grundkonceptet som kommer att vara detsamma även framöver.
– Vi vill helst inte släppa in Hollywood, säger Johanna Nordlund och förtydligar att man tänker behålla den nuvarande idén om visning av kvalitetsfilm.
Men vissa förändringar måste göras och för besökarna kommer den stora skillnaden kommer att märkas i det utökade programmet med fler evenemang knutna till filmvisningen.

Fakta
Fyrisbiografen

I november 1911 öppnade biografen på S:t Olofsgatan 10 och har sedan 1931 varit i familjen Annells ägo. Familjen ville skilja sig från de stora kedjorna och inriktade sig på europeisk film med fokus på konstnärlig kvalitet. Göran Annell är tredje generationens ägare som till årsskiftet lämnar över verksamheten till stödföreningen Fyrisbiografens vänner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!