Graffiti + virkning = sant
Kan man virka graffiti? är namnet på utställningen i Gottsundabiblioteket som har vernissage på lördag. Den tillhörande workshopen, som är öppen för alla, började i går och pågår även i dag.
FÖRDOMAR. - Många tror att handarbetare är mossiga 90-åringar som sitter på en hembygdsgård och virkar tofflor, säger Kerstin Simonsson. På bilden syns också Lars "Ångest" Hjärtstedt.
Foto: Robert Johansson
- Jag skulle låna en bok förra veckan och såg en lapp om workshopen och eftersom jag är intresserad av graffiti ville jag prova, säger Dalia Salhaddin, som är en av deltagarna.
Någon riktig graffitimålning med sprejfärg blir det inte. Men deltagarna får teckna graffiti och sedan virka i graffitimönster. Målet är att det ska bli ett fodral till mobiltelefonen eller något större för dem som är vana att virka sedan tidigare.
Idén att blanda de två konstformerna kom från Kerstin Simonsson, som till vardags är programmerare och äger en garnaffär i Stockholm. Hon sökte efter graffitimålare på Internet som kunde vara intresserade av ett samarbete.
- Jag tycker att graffiti är vackert och tänkte att det kanske skulle fungera ihop, säger hon. En rolig sak är att vi fått så positiv respons både på hiphopfestivaler och handarbetsmässor. Det är ju två konstformer som det finns mycket fördomar emot och som få kan tänka sig ett samarbete mellan.
- Från början förstod jag inte riktigt vad hon ville, men det blev ju bra, säger graffitikonstnären Lars "Ångest" Hjärtstedt.
Han har lovat att lära sig virka, även om det inte har blivit av riktigt än. Kerstin Simonsson har däremot provat på att måla graffiti.
- Jag är jätteglad att Lars har varit generös och släppt in mig i sin mönstervärld som ju inte jag behärskar.
Är det möjligt att du kommer att springa ute och måla på nätterna i framtiden?
- (skratt) Nej. Jag har för dålig rygg och springer för sakta för att hålla på med det, säger Kerstin Simonsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!