– Det känns väldigt kul, såklart, säger Alma Kirlić som tilldelas 100 000 kronor per år under två år, vilket innebär ett totalt stipendium på 200 000 kronor.
Utöver två pjäser jobbar hon sedan en tid på en enmansföreställning. Hon testar ett nytt arbetssätt där hon utvecklar texten i interaktion med publiken, genom att presentera versioner som inte är klara och utifrån det utveckla den vidare.
– Jag skriver föreställningen bit för bit, det är som att lägga ihop mosaik. Den handlar om vad det är att vara en del av samhället. Det pratas ju väldigt mycket om det när man är invandrare, att man ska bli en del av samhället. Men det är ingen som exakt säger eller förklarar vad det är, och hur kan man anpassa sig till det.
Alma Kirlić har bott i Sverige sen 1990-talet och upplevde då att det var ganska tydligt att man skulle lära sig svenska, skaffa jobb och betala skatt.
– Nu börjar det bli mer diffust, det läggs på mer saker. Det verkar vara väldigt svårt att greppa vad det är att vara en integrerad del av samhället som invandrare.
Hon fortsätter:
– Det pratas om utanförskap. Men ingen definierar innanförskapet, vad betyder det?
Region Uppsala tilldelar totalt 730 000 kronor i stipendier till 24 unga och professionella kulturutövare i länet.