Han ser humorn i psykisk ohälsa

Komikern Hasse Brontén använder sig av egna erfarenheter i föreställningen "Bipopulär". I kväll kommer han till Uppsala och gör upp med faderns sjukdom.

Hasse Brontén.

Hasse Brontén.

Foto: Paul Lindqvist

Kultur och Nöje2014-04-25 07:00

Han arbetade som polis i 15 år innan han blev komiker på heltid. Men humorn har alltid varit närvarande för Hasse Brontén. I kväll kommer han till Uppsala och Konserthuset med "Bipopulär", en personlig föreställning om det sjuka med vår syn på psykisk ohälsa. Till grund för föreställningens tema ligger den diagnos som Hasse Bronténs pappa fick och levde med.

– Min pappa var bipolär och i samtal med min terapeut har jag börjat komma fram till hur mycket hans sjukdom, och det faktum att ingen pratade om den, påverkat mig, säger han.

De situationer som den psykiska sjukdomen skapade i familjen bemötte man genom att lägga locket på, något som Hasse Brontén vill göra upp med.

– Jag hade en kompis vars pappa hade cancer. Han fick hälsningar och blommor och jag minns att jag önskade att min pappa hade den sortens sjukdom istället. Men min pappa var ingen cancerkille och med föreställningen går jag ut med på vilket sätt min pappa var sjuk och att han sedan tog livet av sig, berättar han.

Skammen som många kopplar till psykisk ohälsa och samtalsterapi tycker komikern har minskat sedan han var liten. Men fortfarande kan vi ha svårt att prata om till exempel manodepressivitet och då kan humorn vara ett bra sätt att närma sig det hela på, menar Hasse Brontén. Så länge det är i lagom stora doser.

– Som polis använder man sig av en ganska bisarr humor som ett sätt att hantera det som är tufft. Men humorn har också alltid varit min försvarsmekanism och ett tag kände jag mig tvungen att skämta så fort det blev jobbigt. Jag har sumpat några relationer på grund av det.

Även om humorföreställningens tematik är av det allvarligare slaget har responsen varit odelat positiv, inte minst från människor som själva fått en diagnos. Trots det så har Hasse Brontén varit både rädd och nervös för hur hans första egna föreställning ska tas emot, också av den egna familjen.

– Jag är äldst av fyra bröder och en av dem undrade inledningsvis om det här var så lämpligt, men ändrade sig sen och sa "kör!". Även för min 72-åriga mamma har det här öppnat dörrar till sådant vi inte tänkt eller pratat på sedan det hände, berättar han.

Utan att det var meningen har humorshowen "Bipopulär" fungerat som en sorts självhjälp för Hasse Brontén. Men trots det vill han inte att man glömmer att "Bipopulär" handlar om humor och att ha roligt.

– Det låter så allvarligt men det ska också vara glatt och när man sett föreställningen ska man ha fått känna både glädje och sorg. Lite så som det är i livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!