Videon är inte längre tillgänglig
21.03 TAKET PÅ STATIONSGALLERIAN
Bring’r från Täby gör en eldshow med pois, diverse facklor och musik. Med tanke på det ovanliga läget är publiken väl tilltagen. De som tagit sig upp på taket blir belönade. Eldshow gör sig alltid bra när det mörknat ute och som en bonus får man en imponerande utsikt med Konserthuset, Domkyrkan och Slottet i bakgrunden och hela Kulturnatten nedanför. Ljus i olika färger blinkar till musik som spänner över tung metal av Twitch från Centralpassagen och salsa, hiphop och disko längre bort. Kulturnatten är i full gång.
20.37 CENTRALPASSAGEN
Dansgruppen Attention family gör en feministisk dansshow för alla kvinnor. De är för en större jämlikhet och dansar för kvinnors rättigheter. På vilket sätt showen är feministisk är mestadels tydligt. Den inleds med en misshandelsscen och går sedan över i att tjejerna tar över. Det dansas tufft till låtar av starka kvinnliga artister som Beyoncé och Nicki Minaj. Misogyna manliga artister bryter in, men avbryts med sparkar.
Så långt allt klart och tydligt. Det som framförallt gör showen mångtydig är att den enda killen som medverkar står för de mest spektakulära och halsbrytande inslagen. Han är bara med en kort stund, men fångar det mesta av publikens uppmärksamhet.
20.15 DRAGARBRUNNS TORG
Det är fransar, pärlhalsband och frackvästar i rörelse när Swingkattens showgrupp bjuder upp till charleston. Ett hundratal besökare klappar takt till den ivriga musiken och klackbeklädda fötter klipprar över trägolvet som förvandlat torget till ett dansgolv á la 1920 den här Kulturnatten.
20.10 GAMLA TORGET
Vid Korskyrkans tält på Gamla torget står Sandra Karlsson. Med turkos gitarr och klart klingande röst stämmer hon upp till en låt som handlar om tacksamhet. Några förbipasserande som mumsar på snabbmat har stannat upp för att lyssna och står nu tätt intill varandra när Kulturnattens mörkare timmar har inletts.
20.08 DRAGARBRUNNSGATAN
– Jag sitter och klottrar lite samtidigt när jag har tid, säger Mats Gustafsson.
Han ritar på en teckning som föreställer en alkis som sitter på en bänk med en flaska i handen och säger ”länge leve trasproletariatet” med en bolmande fabrik i bakgrunden.
Max Gustafsson sitter vid ett bord på Dragarbrunnsgatan och signerar affischer. Han är från Göteborg och inbjuden av Vänsterpartiet i Uppsala. Runt honom står serierutor med satiriska teckningar om barn som leker avreglerad järnväg och troll som har svårt att förstå privatiseringen av förskolor.
19.55 UPPLANDSMUSEET
- Kom närmare och dansa med oss nu när vi ska sjunga igen för det börjar bli lite kallt!
Det hörs från scenen på gården utanför Upplandsmuseet där Bahtale Roma med Emilia och Sergiu precis håller på att avrunda sitt uppträdande med romska danser och sånger. Medan kjolar i bjärta färger snurrar på scenen strömmar människor ut och in ur museets lokaler.
Kommunikationschef Tuula Autio står och välkomnar i dörren och berättar om föreläsningar och utställningar som pågått hela dagen. Snart blir det argentinsk dans ute på gården och efter det: rockmusik från 60-och 70-talet som knyter an till utställningen Formrebellen. Man har försökt visa lite av allt som museet har att erbjuda.
19.45 SYSSLOMANSGATAN
Vid Multikulturföreningens tält nedanför den upplysta Domkyrkan ljuder trummor och sång. Genom cirkeln av åskådare glimtar dansande kroppar och händer som klappar. En märklig fusion av dofter sker när Saluhallens fiskrätter möter det sockersöta från vagnen med varma munkar längre ned på gatan. Det räcker att stanna till en kort stund i folkvimlet för att verkligen få smak för vad Kulturnatten handlar om.
19.30 VALDEMAR LANGLETS PARK
På cafémöbler, parkbänkar och någon enstaka filt sitter kulturnattsbesökare i Valdemar Langlets park. På den lilla utescenen, med Fyrisån som kuliss, byter poeterna av varandra. Det är traditionsenlig poesiuppläsning som står på programmet. Träd, väggar och bänkar är smyckade med den anonyma textilkonstnären Garnapans mjuka kreationer och med trädkronorna som tak, och belysning i varma färger känns parken nästan som någons vardagsrum.
Konstnären Arnold Bunge springer fram och bjuder in till Tabula rasa – den osynliga konstutställningen som han har inne på Å huset. Där är det innersta rummet helt täckt med svart tyg som innesluter besökarna i mörker.
- Jag kallar det för världens största konstmuseum, eftersom utställningen äger rum i de medverkandes huvud, säger Arnold Bunge.
Genom avslappning, på gränsen till hypnos, ska ljudkollage och talad installation sedan leda de medverkande till en konstupplevelse i sitt inre. Men med de rekordmånga punkterna på årets kulturnattsprogram hinns sessionen inte med för UNT:s reporter på plats. Mot nästa kulturupplevelse!
18.25 EVOLUTIONSMUSEET
Även djur har sex av andra anledningar än att föröka sig. Det kan vara för att visa vem som bestämmer, för att skapa samhörighet och bara för att det är skönt. Att det alltid är honor och hanar som har sex är heller inte givet.
Under Evolutionsmuseets temadag Sex på Zootis kan besökarna se sexbilder från naturen, läsa texter om olika sorters djursex och se könsorgan från både hanar, honor och hermafroditer. Det är trångt runt montern med ett stort penisben från en valross.
– Det är inget skämt, vi har inte hittat på det, säger museichefen Mats Eriksson som förklarar de olika utställningsföremålen för besökarna.
– En anledning till att vi gör det här är att visa att det inte finns något som är naturligt när det kommer till sex, vilket man även kan applicera på människor, säger han också.
16.40 TRAPPAN TILL DOMKYRKAN
Gunnar Sedvall spelar Hårgalåten på trappan till Domkyrkan. Flera barn med sina föräldrar lägger mynt i hatten framför honom.
– Jag spelade här förra året också och det ar riktigt roligt så nu gör jag det igen. Särskilt barnen tycker att det är kul. Jag är själv pappa och farfar så jag vill gärna inspirera ungdomar att börja spela när de blir åtta år och det är dags att börja i Musikskolan, säger han.
Gunnar Sedvall har en hel korg full med flöjter med sig och berättar att han även brukar spela på Medeltidsveckan på Gotland.
– Mitt huvudinstrument är egentligen tvärflöjt, men det blir svårt att spela när man blir äldre om man inte övar mycket och då är flöjter ett bra alternativ.
Ett barn till lägger några mynt i hatten och Gunnar Sedvall tackar.
16.26 MUSEUM GUSTAVIANUM
I sydländsk värme dansar dansgruppen Attrapperna från Norrlands nation till sydamerikanska rytmer med skelett, gamla böcker, en bild på Darwin och husritningar som fond. Det är en del av Gustavianums Kulturnattsprogram där tretton nationer sjunger, dansar och spexar under hela dagen för att ge utomstående en inblick i nationslivet.
– Det är en rolig kontrast att dansa framför skelett. Vi är ju så levande som man kan vara. Man kan säga att vi livar upp stället, säger balettchefen Petra Berndalen.
16.11 STADSBIBLIOTEKET
En del böcker tröttnar man aldrig på, medan andra blir tråkiga när man läst dem för många gånger. För sexåriga Iris Parling tillhör Alban Sjörövare av Ulf Löfgren de senare. Vid bokbytarbordet på Stadsbibliotekets barnavdelning byter hon bort den mot Vit och svart och alla de andra av Inger och Lasse Sandberg. Favoritböckerna om hästen Sigge är dock kvar hemma.
14.05 KONSERTHUSET
På den första upplagan av Kulturnatten 1989 blev arrangörerna häpna över hur mycket publik som dök upp. 25 år senare är stora salen i konserthuset nästan fullsatt. De som kommit får höra en specialskriven låt framförd och skriven av Uppsalaartisten Clara Lindsjö, som fungerar som årets kulturnattsfanfar.
Invigningen 2013 blir i första hand ett återblickande på åren som gått med starten i fokus. Eva Edwardsson invigningstalar och den före detta chefen för Uppsala stadsteater Åke Lundqvist som var en av initiativtagarna till den första Kulturnatten berättar hur allt började. Hur man ville göra något för att lyfta fram kulturen i Uppsala och bjöd in stans kulturutövare till ett möte på Stadsteatern där man förväntade sig ett 20-tal men sedan tappade räkningen vid 75 personer.
Förutom de obligatoriska talen innehåller årets invigningsprogram, som sammanställts av Dag Thelander, även smakbitar ur inslag genom åren. Bland annat bjuder Uppsalaartisten Clara Lindsjö på loopmusik och den bolivianska kulturföreningen Bolivia Chasqui har dansuppvisning med färgglada dräkter.