Här är 2009 års bästa böcker
När UNT:s litteraturkritiker väljer 2009 års bästa böcker finns Juli Zeh, Karin Johannisson, Anna Jörgensdotter, Orhan Pamuk med bland författarnamnen.
Foto: Fotograf saknas!
Alexandra Coelho Ahndoril
Mäster
Albert Bonniers förlag
Fiktion känns ibland mer sant än fakta. Inte hade jag föreställt mig att komma socialdemokraten och agitatorn August Palm så smärtsamt nära. Eller att fångas så av hans och hustruns levnadsöden. På ett vackert, poetiskt språk skildras hur förtryck kan sporra till kamp - men också förlama i rädsla.
Karin Johannisson
Melankoliska rum
Albert Bonniers förlag
Insiktsfullt och skarpt berättar Karin Johannisson, idéhistoriker i Uppsala, om hur föreställningar och uttrycksformer för melankoli har förändrats genom tiderna. Det som förr förknippades med en (manlig) kreativ elit ter sig i dag som en (kvinnlig) massjukdom. Välgörande läsning i vår deprimerade samtid, som är så ivrig att diagnosticera och bota.
Chris Anderson
Free. Radikalt pris - ny ekonomisk modell
Övers. Stefan Lindgren
Modernista
Den amerikanska journalisten och Wired-redaktören Chris Anderson sammanfattar och populariserar diskussionen om den digitala revolutionen. I Free - som kom på engelska i somras - driver han tesen att allt digitalt kommer att bli gratis. En ödesfråga för kulturbranschen. Boken har precis kommit på svenska, vi berättar snart mer om den i UNT.
Carl-Johan Gardell:
Matti Klinge
Napoleons skugga
Söderströms/Atlantis
2009 är det 200 år sedan Sverige delades och Finland blev en separat stat. Professor Klinge redogör för det dramatiska händelseförloppet men ger också en utmärkt bakgrundsteckning. Småstater som Sverige hade inte en chans när stormakterna Frankrike, Ryssland och England gjorde upp om makten i Europa.
Anders Thunberg
Karin Lannby - Ingmar Bergmans Mata Hari
Natur & Kultur
Stockholm under andra världskriget har beskrivits som norra Europas Casablanca. Thunberg biograferar skådespelerskan Karin Lannby, som var Militärstabens bästa spion och Ingmar Bergmans första stora kärlek, men ger också en fascinerande bild av livet i krigsårens Sverige och spioncentralen Stockholm.
Knut Kristofersen
Heydrich - Förintelsens arkitekt
Albert Bonniers
RSHA-chefen Heydrich var förmodligen den mest skräckinjagande av Hitlers maktfullkomliga bödlar. Kristofersen presenterar den man som organiserade SS' dödsskvadroner och drog upp ritningarna för det förintelsemaskineri som skulle utplåna alla Europas judar och en avsevärd del av Östeuropas befolkning.
Catrin Ormestad:
Anna Jörgensdotter
Bergets döttrar
Albert Bonniers Förlag
En mäktig och gripande roman om några systrar som växer upp i en liten by utanför Sandviken på trettiotalet. Det är en berättelse om drömmar och längtan och om hur kvinnor i alla tider hållits tillbaka av inre och yttre röster som viskar att de inte kan eller vågar. En imponerande prestation av Anna Jörgensdotter.
Lina Wolff
Många människor dör som du
Albert Bonniers Förlag
Det är något med Lina Wolffs mörka, skruvade noveller som gör att de dröjer sig kvar i minnet långt efter avslutad läsning. Kanske beror det på intensiteten i de undertryckta känslorna som beskrivs, eller på den spanska solen som lyser över många av berättelserna? En läsvärd och originell debut är det i alla händelser.
Orhan Pamuk
Oskuldens museum
Norstedts
Orhan Pamuks första roman efter Nobelpriset är en bred berättelse om kärlek och besatthet. Och, som så ofta när det gäller honom, om det turkiska samhället i förändring. Det är en roman som glittrar av lättsinne, skälver av sinnlighet och bultar av allvar. Ett nytt mästerverk av Pamuk med andra ord.
Staffan Bergsten:
Johan Svedjedal
Frihetens rena sak. CJL Almqvists författarliv, 3
Wahlström & Widstrand.
I den sista av tre volymer skildras slutfasen i den gåtfulle Almqvists tragiska liv och omfångsrika författarskap där svärmisk romantik omväxlar med samtidsrealism, romaner med debattskrifter. Svedjedal rör sig över ett stort källmaterial och balanserar fint sociala och politiska aspekter mot psykologiska och estetiska.
Andrew Brown
Fishing in Utopia. Sweden and the Future that Disappeared
Granta Pbl. London
Alltfler kan engelska och bör läsa Andrew Brown, en brittisk journalist som i omgångar besökt Sverige. Först som vilsen ung man i början av 70-talet när välfärdsstaten stod på höjden, sedan som erfaren reporter i det alltmer vilsna landet i norr. Som svensk suckar man: Ja, det krävs ett främmande öga för att se så klart.
Ann Jäderlund
Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar
Bonniers
Poeten Jäderlund har rykte om sig att vara obegriplig. Men hon är fri från effektsökeri i sitt utforskande av vad det innebär att vara människa i en oändlig värld. Läst långsamt med öppet sinne är hon inte så svår. Och vem vill inte ha svar på den fråga som inleder boken: "Varför är vi inte i Paradiset?"
Therese Eriksson:
Anne Carson
Röd självbiografi
Övers. Mara Lee
Bonniers
Med Röd självbiografi introduceras kanadensiska författaren Anne Carson för första gången på svenska och det med besked. Det tunna prosalyriska verket är årets mest omtumlande läsupplevelse, en explosiv berättelse om kärlek, saknad, språk och filosofi. Med sin poetiska klarhet har Carson skapat ett riktigt mästerverk.
Aase Berg
Uggla
Bonniers
Aase Bergs samlade essäer, recensioner, texter är en 400-sidig injektion fylld av det mest angelägna motgift jag kan komma på: det verkar mot tristess, konformitet, likgiltighet, patriarkat, kapitalism, vanlig simpel dumhet och allt möjligt farligt som kan sätta sig i själ och hjärta om man inte ser upp.
Juli Zeh
Fritt fall
Övers. Christine Bredenkamp
Weyler
Egentligen är den här platsen vikt åt Monika Fagerholms Glitterscenen eller Kerstin Ekmans Mordets praktik, men eftersom det är omöjligt att välja mellan dem vill jag istället lyfta fram en omåttligt intelligent och spännande thriller som obehindrat blandar teorier om parallella universa med en rafflande kidnappningsstory.
Bo Gustavsson:
Wallace Stevens
Klippan och andra dikter, övers. Ingmar Simonsson
Themis förlag
Detta är årets poesihändelse, ett rikt urval ur ett av 1900-talets centrala författarskap i suverän tolkning av Ingmar Simonsson. Förutom kända och mindre kända dikter förekommer även översättningar av sådana aldrig tidigare tolkade sviter som Anteckningar om en högsta fiktion och Höstens morgonrodnader.
Inger Christensen
Det, övers. Marie Silkeberg
Modernista
Danskan Inger Christensen var länge den givna nobelpristagaren som aldrig fick priset. I januari i år avled hon. Det är hennes genombrottsbok från 1969 som i sin svepande rörelse tar in hela tillvaron. Boken är ett måste för var och en som bryr sig det minsta om samtidslitteratur och angelägen dikt.
Paul Auster
Samlade dikter, övers. Ragnar Strömberg
Lind & Co
Paul Auster är mest känd för sina romaner men han började sin litterära bana som poet på 1970-talet. Ragnar Strömberg har i denna volym översatt samtliga åtta diktböcker signerade av Auster. Det finns beröringspunkter mellan poesin och de senare romanerna men frågan är om inte Auster är allra bäst som poet.
Bo-Ingvar Kollberg:
Horace Engdahl
Ärret efter drömmen
Bonniers
Att skribenter ger ut klippböcker med tidigare publicerade artiklar är ingenting ovanligt. Mera sällsynt är det med essäsamlingar av framstående stilister och författare. Horace Engdahl är en sådan och hans bok i höst borde vara den självklara förebilden för alla som ägnar sig åt utredande texter med litterära anspråk.
Agneta Pleijel
Syster och bror
Norstedts
Den här boken, skriven av en mästare, är en samhörighetens Höga visa och en lovsång till konstens och språkets gränslöshet och rikedom.
Juli Zeh
Fritt fall
Weyler, övers Christine Bredenkamp
I den under bokåret från tyska översatta romanen visar Juli Zeh exakt gehör, när hon med hjälp av humaniora, naturvetenskap, moraldiskussioner och filosofi ringar in vår samtids livskänsla.
Anna Ehn:
Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)
Anneli Jordahl
Atlas
Anneli Jordahls roman om författaren och samhällsdebattören Ellen Key är lågmäld men intensiv. Och visst är den omöjliga kärleken mellan Ellen Key och litteraturkritikern Urban von Feilitzen viktig i berättelsen. Men främst följer jag en människas sökande efter mening i en tillvaro som ofta känns ekande tom.
Pija Lindenbaum
Siv sover vilse
Rabén och Sjögren
En mardröm? Eller en av natten kusligt förvrängd verklighet? Man vet inte riktigt vad som händer Siv när hon sover borta för första gången. Och där, i osäkerheten, uppstår bokens magi, i den lite farliga skildringen av det vardagliga som skiftar utseende när lamporna släcks. Allt är inte vad det ser ut att vara.
Älskade syster - Skyler Rampikes personliga historia
Joyce Carol Oates
Albert Bonniers Förlag
Okej då. Möjligen är Joyce Carol Oates senaste roman på svenska, Älskade syster, inte hennes bästa, inte i klass med suggestiva Blonde eller strama Mörkt vatten. Men ändå: också här borrar sig Oates med sin obönhörliga prosa ner i det amerikanska samhällets mörkare sidor och det är svårt, nästan omöjligt, att värja sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!