Här får man inget stöd till ateljén

Uppsala kommun ger inga ateljébidrag till lokala konstnärer, vilket till exempel Stockholm, Gävle, Malmö och Umeå gör.

Uppsala kommun borde ge bidrag till bildkonstnärernas ateljéer, säger Kajsa Haglund, ordförande i Uppsala KRO-förening.

Uppsala kommun borde ge bidrag till bildkonstnärernas ateljéer, säger Kajsa Haglund, ordförande i Uppsala KRO-förening.

Foto: Nina Leijonhufvud

Kultur och Nöje2011-09-08 11:12

Varför ger Uppsala kommun inga ateljébidrag till de lokala konstnärerna? Det gör till exempel Stockholm, Malmö, Göteborg, Gävle, Västerås, Örebro, Umeå, Norrköping med flera kommuner, som aktivt arbetar för att förbättra de yrkesverksamma konstnärernas och konsthantverkarnas arbetsvillkor.
– Ateljéstöd har diskuterats av och till. Förra kulturnämnden sa nej. Men jag välkomnar att ämnet förs upp till diskussion i det politiska rummet igen, säger Uppsalas kulturdirektör Sten Bernhardsson.

Agendan för kulturnämndens sammanträde 21 september är redan satt, men kanske kommer ämnet ateljéstöd ändå upp under övriga frågor. KRO-föreningen i Uppsala (Konstnärernas riksorganisation) har nämligen planer på att återigen ställa krav eller lägga fram önskemål om ateljéstöd, alltså ett hyresbidrag till konstnärers och konsthantverkares arbetslokaler.
– Uppsala kommun ger många andra bidrag till kulturarbetarna, till exempel verksamhetsbidrag. Uppsala konstnärsklubb får 272 000 kronor, konstnärsgruppen Haka får 85 000 kronor, Konstjord 95 000 kronor, Galleri London och Kaleido vardera 20 000 kronor och Fotografiska sällskapet 25 000 kronor, säger Sten Bernhardsson.
– Det är inga regelrätta ateljéstöd, utan räknas som årliga verksamhetsbidrag. Det finns också stipendier, projektstöd och stöd till internationellt utbyte.
Sten Bernhardsson säger att bildkonstnärerna i Uppsala med omnejd är aktiva när det gäller att söka stöd.
– De har presenterat väldigt bra projekt. Och har också fått bidrag till flera av dessa.

Kajsa Haglund har ateljé i Ekeby och bildar tillsammans med Annika Danielsson Almén och Eva Ryn Johannisson gruppen Fria händer som liksom gruppen Rackarbergskonstnärerna sökt, men inte fått, ateljébidrag. Kajsa Haglund är ordförande i Uppsalaföreningen av KRO:
– Vi tänker ta upp ateljéfrågan med kommunen i nästa vecka. Det har funnits ateljéer i gamla brandstationen vid Linnéträdgården, i Walmstedtska gården, i Balderskolan och i Nannaskolan. När musikklasserna skulle ha skollokalerna blev vi vräkta och konstnärsgruppen splittrades, säger Kajsa Haglund.

Bodil Gellermark hör till ateljéföreningen Konstjord som har lokaler i Gottsunda centrum. Hon arbetar med keramik och behöver mycket utrymme, men har bara en ateljé på 14 kvadratmeter.
¬– Jag skulle behöva 40 kvadrat plus rum för min keramikugn. På 80-talet fanns det ateljéer för ett tjugotal konstnärer i Uppsala Ekeby-fabriken. Men den köptes upp, renoverades och blev företagshotell, säger hon.

Konstgjord och Haka får verksamhetsbidrag från kommunen mot att medlemmarna gör samhällelig kulturtjänst i någon bemärkelse, till exempel driver projekt inom skola eller förskola eller periodvis håller ateljéerna öppna för allmänheten.
– Vill man ha konst, måste man faktiskt stödja den, säger Bodil Gellermark med adress Uppsala kommun och kulturnämnden.
– Dels borde kommunen ge ateljébidrag, dels vore det inte dumt om det funnes ateljéer att hyra, säger Kajsa Haglund.
Eva Edwardsson är kulturnämndens ordförande. Hon tycker att det är rätt tidpunkt att diskutera frågan om ateljéstöd nu.
– Vi går in i budgetarbetet i oktober. Kulturbudgeten har fått ett tillskott på 3 miljoner och det är redan övertecknat av önskemål. Miljöpartiet är ensamt om att ha nämnt ateljéstöd i debatten.
– Jag ska undersöka vad som har hänt i frågan sedan konstnärerna flyttade ut ur Nannaskolan.

Många kommuner ger ateljéstöd
UNT skickade frågan om ateljéstöd till en handfull kommuner och fick följande fakta i retur:
l Umeå subventionerar ca 30 konstnärsateljéer/lokaler och 5 konstnärsverkstäder, varav vissa är i kommunal regi. Bidragen går till konstnärernas så kallade ateljéföreningar. Det rör sig om ca 400 000 kronor/år som fördelas mellan de konstnärer som söker ateljéstöd.
l Stockholm har ateljéstöd, en ateljékö och en ateljébostadskö, administrerade av kulturförvaltningen. Det finns ca 700 stödberättigade konstnärer i Stockholm.  En granskningsgrupp avgör vilka som får stöd en femårsperiod i taget.
l Norrköpings kommun ger uppdragsstöd till Kifin, Konstnärernas Intresseförening i Norrköping, till två ateljéhus och ett galleri, på 200 000 kr per år.
l Göteborg, Malmö, Gävle, Västerås och Örebro – och många fler kommuner – ger sina konstnärer stöd både i form av ateljéstöd och verksamhetsbidrag. Konstnärerna och konsthantverkarna, som också ingår, måste ha högskoleutbildning eller kunna visa på likvärdig konstnärlig yrkesverksamhet, de måste vara mantalsskrivna och ha ateljén i kommunen, tillhöra en ateljéförening och visa att de är yrkesverksamma som konstnärer. I flera fall har kommunerna ateljéer för uthyrning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!