Här fullbordar han sitt konstverk

Egna erfarenheter gestaltade i postminimalismens avskalade form. Så kan Mourad Kouris utställning "Tröskelstadiet" på Uppsala konstmuseum beskrivas. På lördag 9 mars är det vernissage.

Mourad Kouri på plats bland sina verk varav  till och med betonggolvet "Agora" hör till utställningen "Tröskelstadiet".

Mourad Kouri på plats bland sina verk varav till och med betonggolvet "Agora" hör till utställningen "Tröskelstadiet".

Foto: Madeleine Andersson

Kultur och Nöje2019-03-08 15:00

Mourad Kouri är Uppsala kommuns första ateljéstipendiat. Under det senaste året har han haft gratis tillgång till ateljé i Ateljéföreningen Hospitalets lokaler i Ulleråker. I stipendiet, som Mourad Kouri tilldelades i juni i fjol, ingår också en möjlighet att ställa ut på Uppsala konstmuseum.

"Tröskelstadiet" är lika mycket en utställning som en installation. Det som möter besökaren är ett tiotal konceptuella verk med olika laddning och innebörd utplacerade i ett enda rum. Alla utom ett verk är skapade under året i Uppsala och är kopplade till Mourad Kouris utforskande av trösklars innebörd. Uttrycket "Tröskelstadiet" har han själv myntat.

– Jag ser trösklar som avgränsningar i tid och rum. För vissa människor kan de vara låga och absolut inte oöverstigliga, för andra svåra att ta sig över. Det beror på vem man är och i vilken situation man befinner sig, säger Mourad Kouri.

– Man kan ju även befinna sig en tröskel och hamna i ett slags limbo. Titta bara på situationen för många flyktingar, tillägger Rebecka Wigh Abrahamsson, curator och intendent på konstmuseet.

Just flyktingerfarenheter avspeglar sig i flera av Mourad Kouris installationer. Ett tydligt exempel är "0.1568 m3". Det är en reproduktion av en minimal transportcontainer, byggd för att rymma en flykting som dold i en bil ska smugglas över en nationsgräns.

– Min kusin Petrus tog sig ut från Syrien i en sådan metallåda, berättar Mourad Kouri.

Ett annat verk är "Czech hedgehog" (Tjeckisk igelkott), namnet på de fordonshinder byggda av stålbalkar som förknippas med krigszoner. I Mourad Kouris version är materialet fönsterglas.

– Jag har ett tydligt barndomsminne från 1999 när jag var tolv år. Min pappa och jag skulle passera gränsen mellan Libanon och Syrien i bil. Trots de obligatoriska mutorna blev det problem eftersom min pappa deserterade från den syriska armén på 70-talet och stod på nån svart lista. Jag minns att jag då för första gången fick syn på en tjeckisk igelkott genom bilfönstret.

En installation som vid första anblicken tycks bryta mot verken i betong och stål är det badkar som fyllts med 150 liter olivolja. Intill tronar en pyramidformad hög av kryddblandningen za'atar. Verket heter "Tel al-Za'atar" (Timjanberget). Men inte heller det stryker betraktaren medhårs. "Tel al-Za'atar" är namnet på det flyktingläger där libanesiska falangister 1976 genomförde en ökänd massaker på palestinier.

På torsdagskvällen 21 mars kommer verket att användas i en performance där Mourad Kouri låter besökarna smaka på konsten.

– Vi ska bryta bröd och doppa det i olivolja och za'atar.

Mourad Kouri

Född 1987.

Uppsala kommuns ateljéstipendiat 2018/19.

Har en mastersexamen från Kungliga konsthögskolan i Stockholm 2018, en BA (kandidatexamen) i konst från Concordia university i Montreal och en BA i filosofi från Södertörns högskola.

Har ställt ut både nationellt och internationellt ett flertal gånger.

Har tilldelats stipendier från Konstnärsnämnden och Konstakademien med flera.

Aktuell med utställningen "Tröskelstadiet" 9/3–22/4 på Uppsala konstmuseum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!