Här har du din filmhöst

En lysande sexårig skådespelare, ett fejkat reportage om New York, politik, romantik och mycket annat. Björn G Stenberg har kollat in höstens biofilmer.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2012-09-04 08:02

Som vanligt bjuder bioåret på något för alla. Och om det är mycket som är sig likt så finns det saker som sticker ut. Man kan förstås hitta mer eller mindre krystade kategorier att hjälpa minnet med: omaka par, olika uppfattningar om öronen som erogena zoner, anknytning till Uppsala, svensk thriller, romantisk komedi, animerat, tja, vad man nu vill, allt finns förstås.
Trots filmer med de stora namnen som Brad Pitt, Kirsten Dunst, Pierce Brosnan, Meryl Streep, Mikael Persbrandt och Blake Lively är det främst två skådespelare som stannar kvar i minnet. Båda svarta och en bara sex år.

Omar Sy har en direkt smittande livsenergi när han som invandrad förortsbo i Paris genom en tillfällighet blir assistent till en stormrik man (François Cluzet) som är förlamad från halsen och nedåt. Deras relation i filmen En oväntad vänskap är lika befriande osentimental som den bjuder på mängder av dråplig situationskomik.
Sexåriga Quvenzhané Wallis är helt oemotståndligt charmig och spelar suveränt bra i det udda dramat Beasts of the southern wild. Det handlar om ett antal vinddrivna existenser som lever i Mississippis delta utanför New Orleans (påpassligt nog nu när staden återigen är aktuell i ett orkandrama). Tyvärr får man vänta till efter jul på premiären.

Uppsala då? Tja, det blir lite Jag mötte Lassie över det. Vi har Andreas Öhman som studerade på GUC ett par år och som efter I rymden finns inga känslor nu gjort utmärkta Bitchkram, om vad ett fejkat reportage om New York kan ställa till. Daniel Craig är förstås ett löst spår det också men han har spelat in film i Uppsala och i oktober kommer hans nya Bondfilm, Skyfall.
Den borde bli höstens actionfilm då både The Bourne Legacy och Hamilton 2 – Men inte om det gäller din dotter inte riktigt håller måttet. Då är Oliver Stone betydligt bättre med sin amoraliska Savages där han stundtals kan kännas som Quentin Tarantino. Denne kommer med sin version av amerikanskt 1800-tal i Django unchained efter jul. Brad Pitt får med sig Ray Liotta och James Gandolfini i den krutosande actionthrillern Killing them softly.

Två filmer som båda handlar om politik tillhör det sevärda framöver och får premiär samtidigt. Kristina Lindströms och Maud Nycanders porträtt av Olof Palme ger en nyanserad bild av både politikern och privatmänniskan liksom förstås en god portion tidsanda och nutidshistoria 26 år efter mordet. Zach Galifianakis och Will Ferrell ger amerikansk politik en förvånansvärt bra skrattspegel, lämpligt nog inför det stundande presidentvalet.

Romantik och bröllop håller förstås ställningarna, här blir det hur mycket som helst. Ett par filmer bryter dock mönstret. Den serbiska filmen Klipp ger bilden av en nihilistisk och utsatt grupp tonåringar som uttrycker sig i beteende och värderingar som hämtats från porren och popindustrins baksidor. ”Jag älskar dig och vill göra allt för dig. Fint då kanske du kan lära dig att suga av ordentligt”. Starkt och berörande, om jag än är tveksam till formen som samtidigt utnyttjar de unga skådespelarna. Mest oväntade romantik blir det i Mitt längtande hjärta där den 38-årige polioskadade oskulden Mark (John Hawkes) möter sexterapeuten Cheryl (Helen Hunt).

Danska regissören Susanne Bier hade en del unkna åsikter när hon medverkade i Skavlan, men film kan hon göra. Den skalliga frisören borde kunna dra en storpublik, det handlar om cancersjuka Ida (Christiane Schaumburg-Müller) som möter Philip (Pierce Brosnan) när deras respektive barn ska gifta sig i Italien. Sköna bilder, bitterljuv dialog och roliga vändningar. Ett lite oväntat par är också Meryl Streep och Tommi Lee Jones som satsar som förra årets Svensson, Svensson: att åka på en kärlekssemester för att få liv i romantiken.
Kostymfilmerna låter heller inte vänta på sig. Bille August har tagit tag i ett gripande och storslaget människoöde i Balladen om Marie Krøyer. Hon är numera mest känd som gift med hyllade Skagenmålaren Søren Krøyer, men hade ett eget konstnärskap. Efter att deras äktenskap havererat gifte hon sig med svenske tonsättaren Hugo Alfvén. Men hon var förstås mycket mer än ett ”bihang” till berömda konstnärer och Birgitte Hjort Sørensen (från Borgen) spelar henne suveränt. Återstår att se om Keira Knightley kan göra detsamma med sin tolkning av klassikern Anna Karenina.

De ”små människorna” i Sverige skildras på så skilda sätt som i socialrealistiska långfilmsdebuten Äta sova dö och dråpliga komedin Flimmer med Kjell Bergström och Jacob Nordensson. Kanske kan Kjell Malmros kommande komedi Mammas pojkar också räknas in där. Möjligen också Sune åker till Grekland.
Paret Keplers boksuccé Hypnositören kommer i filmad form i regi av ingen mindre än Lasse Hallström. I rollerna bland andra Lena Olin och Mikael Persbrandt.
Och på det lite fantasy, vi väntar förstås på första delen av Peter Jacksons The Hobbit som kommer till jul, liksom Berättelsen om Pi och . . .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!