Här UKK:s nya husockupanter

Uppsala konsert & kongress står inför en kulturell ockupation som kommer att innehålla det mesta. Utom regler och ramar.

Emil Svanängen, Elena Wolay, Sarah Riedel saknar inte idéer och uppslag för tiden som husockupanter på UKK.

Emil Svanängen, Elena Wolay, Sarah Riedel saknar inte idéer och uppslag för tiden som husockupanter på UKK.

Foto: Q image

Kultur och Nöje2018-11-29 13:14

Ungefär så kan man sammanfatta budskapet från Lena Åberg Frisk, vd och konstnärlig ledare för UKK, och de tre ockupanterna Sarah Riedel, Emil Svanängen (alias Loney Dear) och Elena Wolay på onsdagens pressträff.

Som UNT tidigare rapporterat är det den trion som utsetts till nya husockupanter på UKK. Tidigare har pianisten Martin Hederos och den internationella cirkusrörelsen Radical Circus tillsammans med Cirkus Cirkör haft rollen.

– Det här är en sorts artist-in-residence-program fast utan ramar och regler. Husockupanterna är fria att förverkliga sina idéer och uppslag i samarbete med oss. Det viktiga är att resultatet blir i samklang med huset och vår vision. Jag vill att UKK ska vara en plattform för konstnärer och artister som vill förverkliga sina drömmar, säger Lena Åberg Frisk.

Att valet föll på Sarah Riedel, Emil Svanängen och Elena Wolay beror, enligt Lena Åberg Frisk, på att trion har det som krävs: konstnärligt mod, mångsidighet och visionär förmåga.

Från och med nu har de fria händer att skapa projekt och event. Inom kort är det dags för det första: Fluxusfestivalen med Elena Wolay som konstnärlig ledare. Hon förknippas med livescenen, fanzinet, festivalen och barnteatergruppen Jazz Är Farligt och har i samma andra skapat festivalen som arrangeras söndag 9 december. Inspirationen kommer från den internationella konströrelsen Fluxus som uppstod på 1960-talet och omfattade det konstnärliga avantgardet med namn som Yoko Ono och John Cage.

– För ett par år sedan fick jag kontakt med Bengt af Klintberg, en av förgrundsgestalterna inom den svenska Fluxusrörelsen. Då föddes idén att göra en festival med Fluxustema. Nu när jag är husockupant på UKK har jag fått chansen att skapa en Fluxusfestival tillsammans med bland andra kompositören och bildkonstnären Carl-Michael von Hausswolff, säger Elena Wolay.

Hon aviserar också en work shop för barn i konsten att göra fanzines.

Sarah Riedel, kompositör, musiker och tidigare musikchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, har tagit initiativ till en helt ny barnmusikfestival som UKK ska göra till ett återkommande evenemang. Då ska festivalen omfatta all barnkultur. Hon aviserar även konserter och samarbeten med koppling till Uppsalas musikliv.

Emil Svanängen utovar även han en musikfestival i maj 2019. Planen är att ta in artister och musiker från det nätverk han byggt upp under 15 år som Loney Dear.

– Det projektet kommer att ta form längre fram. Om man väntar med beslut in i det sista så går det att skapa spännande saker, säger han.

Husockupanterna

Sarah Riedel: Sångerska, musiker och kompositör. Har varit musikchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Hennes soloskiva "Genom natten" fick både en Manifest- och Grammisnominering.

Elena Wolay: Mest känd för livescenen, fanzinet, festivalen och barnteatergruppen Jazz Är Farligt. Har mottagit flera priser och utmärkelser för sina insatser som kreativ kraft.

Emil Svanängen: Musiker som slog igenom 2007 under namnet Loney Dear. Har släppt flera album och fått mängder med priser och utmärkelser. Är ett stort namn även internationellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!