Litteratur: Bokens dag
Okej, det är kanske inte exakt i helgen detta populära evenemang äger rum, men man kan faktiskt ägna de lediga dagarna åt att ladda inför UNT:s spännande litterära afton. På måndag kväll 23 oktober fylls Uppsala stadsteater av bokälskare som kommit för att lyssna på Johan Svedjedal, Majgull Axelsson, Åsa Moberg, Soran Ismail, John Ajvide Lindqvist och Malou von Sivers. Jag känner mig privilegierad som får prata med denna skara skickliga författare på scen, alla aktuella med en intressant bok. Hoppas jag får träffa även er läsare där.
Teater: Löwensköldska ringen
Ikväll fredag den 20 oktober kan man uppleva Stadsteaterns "Löwensköldska ringen", baserad på Selma Lagerlöfs klassiska trilogi om en släkt och dess förbannelse, i regi av Anna Azcárate. Den litterära romansviten kom ut för nästan 100 år sedan, men ämnena den gestaltar är mänskligt eviga: här finns svartsjuka och maktkamp, kärlek och förbannelse, samt flera av våra mörkaste böjelser. Pjäsen fick nypremiär nu i oktober, och de tre timmarna dramatisering bara väntar på att upplevas.
Film: Uppiggande dystopi
Om man börjar fredag kväll med en tre timmar lång pjäs, så varför inte också avsluta fortsätta helgen med en tre timmar lång film präglad av estetiskt fulländad dysterhet? Blade runner 2049 skildrar en förgiftad, karg och rå framtidsvärld – i vilken robotar kan ha mer empati än människor. För min generation var den första Blade runner filmen kult, tillsammans med bland annat Terminator 2. Att nu få se en åldrad Harrison Ford i detta framtidsäventyr känns som ett självklart helgbestyr. År 2049 ligger inte så långt fram i tiden.
Konst: Dubbelt aktuell Henschen
I år är det 100 år sedan konstnären Helga Henschen (1917-2002) föddes, och det firas med både en biografi av Uppsalaprofessorn Birgitta Holm, med titeln "som av fåglar genomflugen" och med en stor retrospektiv utställning på Thielska galleriet i Stockholm. Hon föddes på Djurgården och var barnbarn till Ernst Thiel, vars fantastiska hus nu inrymmer museet. Men framförallt var hon en mångsidig konstnär som det är klart värt att stifta bekantskap med för den som ännu inte gjort det. Utställingen öppnade nyligen och pågår en bit in i januari.
Performance: Atlas 17 i Uppsala
Klockan 13-19 fredag den 20 oktober pågår en performance på Kollaboratoriet i Uppsala (Östra Ågatan 19). Föreställningen ställer frågor om hållbarhet och är ett projekt i vilket konstnärer utforskar de 17 globala målen på sitt eget sätt. Centrum för miljö och utveckling äger projektet, med stöd av Sida. Efteråt är det mingel med konstnärerna. Visst blir man nyfiken på vad i hela friden detta kan tänkas mynna ut i? Alla människor är välkomna, i vilka åldrar som helst och det krävs ingen biljett.