Hett tempo på kall Kulturnatt

Årets Kulturnatt i Uppsala erbjöd allt från ekologiska livsmedel på Stora torget till samba utanför Ekocaféet. UNT:s reporter Andreas Jakobsson var ute och kollade läget på staden.

Sarah Bergström dansar samba utanför Ekocaféet.

Sarah Bergström dansar samba utanför Ekocaféet.

Foto: Rolf Hamilton

Kultur och Nöje2007-09-08 11:12
STADSTEATERN
Klockan är strax efter tre på eftermiddagen. Någon har ett stort äggskal på huvudet, andra är klädda i prinsessklänningar och diadem. Klä ut sig med kläder från teaterns kostymateljé borde vara de flesta barns stora dröm. Det verkar också vara fallet när barn med och utan föräldrars hjälp kämpar med att få klänningar, byxor, smink och huvudbonader att sitta rätt.
- Vi ska föreställa konstiga människor, säger Livia Hallén.
De två kompisarna Livia Hallén, som fyller elva år i november, och Nora Bygdell Malmstig, som fyller tio i slutet av september, har röda stjärnhattar på huvudet och berättar att de har klätt ut sig till tvillingar, fast tvärtom. Förutom stjärnhattarna har de kläder och smink med omvända färgkombinationer i förhållande till varandra.
Louise Rodhe, som är där med sina tre döttrar uppskattar Stadsteaterns initiativ.
- De brukar klä ut sig varje dag hemma, så det är rena julafton att få komma hit och göra det, säger hon.

KUNGSÄNGSGATAN
Inuti ett vitt partytält målar Ruben Beramendi från Stockholm en hennatatuering i form av en stjärna på Cissi Esons hand.

UTANFÖR RÅDHUSSALONGEN
Utanför ingången till Rådhussalongen trummar Babucar Camara på djembi för att locka in människor till en kurs i dansen Grounding. Peter Warnicke och Viktoria Roos stannar till på väg till uppförandet av den japanska teceremonin i Botaniska trädgården.
- Vi har just kommit hem från Japan och där lärde jag mig teceremonin, så nu ska vi gå upp och se till att de gör rätt, säger Viktoria Roos och skrattar.

ATRIUM
Uppsala ungdomsring framför olika svenska folkdanser i Linnés anda. Dansmästaren Thorsten Stenborg berättar att andan främst handlar om Linnés nyfikenhet. Vetenskapsmannen var nämligen inte lika haj när det gällde att beskriva danser som när han beskrev växter. Sedan sätter det i gång. Danser som sprungen långdans, Jäfwunddansen och Väva vadmal från Väckelsång avverkas i raskt tempo.

DOMKYRKAN
Långa vita skärmar med tryckta bilder står uppställda på Domkyrkoplan. Bilderna, med motiv från bland annat Stockholm, Uppsala och Skokloster är taga med panoramaobjektiv av fotografen Danish Saroee. Två av bilderna föreställer Stadsparken i Uppsala vinter- och sommartid. En annan fångar slottet, Carolina Rediviva och Dom kyrkan på en och samma bild.
Danish Saroee berättar att han planerat utställningen i flera år, men på grund av den höga kostnaden att trycka så stora kopior av fotografierna har det inte blivit av förren nu. Han tipsar också om att senare på kvällen kommer lamporna på de tolv meter höga masterna att ge spännande ljussättning åt utställningen.

SANKT ERIKS TORG
Kerstin Jönsson berättar för en stor grupp om regissören Ingmar Bergmans fascination för klockor med Domkyrkoklockan i bakgrunden. Det är en rundvandring i Ingmar Bergmans Uppsala, som Auktoriserade Uppsalaguiden håller i.
- Vi har märkt att intresset för just Bergmanrundvandringarna har ökat rejält efter att han gick bort, säger Tiina Fors, som är en annan av guiderna.

DROTTNINGGATAN
25 personer med var sin ros i munnen, iklädda genomskinliga plastmunderingar cyklar nedför Carolinabacken. Nere på den avstängda Drottninggatan ställer de ifrån sig cyklarna och strör ut röda rosblad på asfalten innan de sätter i gång med ett modernt dansstycke till musik av Edith Piaf och Bette Midler. Föreställningen håller på i femton minuter och möts av en både förundrad och entusiastisk publik.
Bakom den korta föreställningen ligger Uppsala dansteater och Uppsala dansakademi. Att den bara framförs en gång under kvällen ökar känslan av exklusivitet och fast det alltid är gott om dans i olika former på kulturnatten så har garanterat inget liknade setts tidigare.

KONSERTHUSET
Efter tre invigningsdagar och flygelinvigning kan konceptet invigning på Konserthuset tyckas uttjatat. Likafullt är det just på Konserthuset som kulturnatten officiellt startar. Klockan 19:00. Invigningstalare är Stadsteaterns chef Linus Tunström, som visar att han inte bara är teaterchef utan också har en stor litterär begåvning. Talet som lånar in en del poetiska formuleringar från både Shakespeares En Midsommarnattsdröm och Göra Tunströms Tjuven blir en essäistisk dikt om nattens betydelse för kulturen.
- På natten ser man inte hela bilden på grund av dunkel och skuggor, säger han. Det är då vi börjar fylla ut tomrummen med vårt eget skapande, med fantasin.
Han vindlar också förbi minnen av sin första kyss, uppbrott, uppvaknanden och hinner i hasten med en kort utläggning och det känslan och förnuftet som grekerna kallade det appolonesiska och det dionysiska.
- Dröm varandra så vackra som ni vill vara, säger han.
Och talet slutar lagom opretentiöst med att den komiska karaktären Filippa Bark, som figurerar i en av Uppsala stadsteaters föreställningar i höst tar över scenen.

STORA TORGET
I Miljöpartiets tält förevisas ekologiska livsmedel. Mitt emot spelar ett gäng indianer panflöjt i full mundering. Godistältet trängs med långsamt vandrande människor. Framför Pressbyrån står folk i en stor ring och applåderar när dansgruppen Movebusters överträffar varandra i breakdance. Det dansas stående på fötter, huvuden och ryggar till en rejält tilltagen bergssprängare.
Helena Wallander står i publiken. Hon har hittills bara sett dans på kulturnatten och blivit lite besviken när Livets Ords utlovade breakdansuppvisning blivit inställd på grund av förkylning. Dansen innanför publikringen går över i popping, med karaktäristiska robotliknande rörelser.

UTANFÖR EKOCAFÉET
Trummorna tar över hela Drottninggatan när Delirio do samba och samba San Miguel drar i gång. Musiker och dansare studsar fram och tillbaka över asfalten omringade av människor som trängs för att få en glimt. Höga fjäderplymer i rosa, turkost, vitt och gult vajar i vinden och det vickas intensivt på både axlar och bakdelar.

FYRISÅN
Mörkret tätnar och föreställningen Aqua Linné sätter i gång vid Kvarnfallet i Fyrisån. En matta av vatten sprutas rakt upp i luften från en flotte och på den projiceras ett bildspel, med häftiga färger och ut och inzoomningar som får åskådarna att susa och tappa andan. En onödigt torr och pedagogisk berättarröst drar Uppsalavattnets historia, med mer eller mindre lösa kopplingar till Linné jubileumsåret till ära. Men skymningen vid niotiden, som tonar ut kajornas silhuetter på himlen är långt ifrån någon kulturskymning. Det är många timmar kvar än. Från gågatan hörs rop och skratt och från domkyrkohållet rullar fantasikittlande trumtakter genom mörkret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!