Himlaspelet 70-årsjubilerar i Uppsala

I år fyller Himlaspelet 70 år och firar stort i Leksand i sommar, men också i Universitetsaulan i Uppsala i höst som en del av Uppsala Sacred Music Festival.

Ur Himlaspelet 2010.

Ur Himlaspelet 2010.

Foto: Lars Knutz

Kultur och Nöje2011-05-05 08:02

Ärkebiskop Anders Wejryd är en av skådespelarna.
– Himlaspelet hade premiär i Leksand i augusti 1941. Därefter gavs flera föreställningar i Uppsala. I sommar har vi jubileumsföreställningar i Leksand 16-19 juli och så fullföljer vi med två föreställningar i Aulan i Uppsala under Allhelgonahelgen, säger Staffan Rönnegård, ordförande i Föreningen Himlaspelet.

Sedan 1950 har spelet framförts utomhus varje år i Gropen i Leksand, men 2006 arbetade man med att på olika sätt förnya spelet. 2007 var det nypremiär, men nu som inomhusteater, och det är den versionen av Himlaspelet vi får se i Uppsala.
Föreställningar är inte det enda som planeras.
– Vi arrangerar olika kringaktiviteter. Bland annat en utställning i Kulturhuset i Leksand och seminarier både i Leksand, i Tällberg och i Uppsala, där professor Christer Åsberg leder panelsamtal med olika personer.

Blir det någon utställning i Uppsala i samband med föreställningarna i höst?
– Vi undersöker den möjligheten, säger Staffan Rönnegård.
1942 blev Himlaspelet film med Alf Sjöberg som regissör. Kanske får publiken möjlighet att se filmen, men i så fall inte i Aulan, utan i UKK, Uppsala Konsert & Kongress.

Christer Åsberg minns hur han såg Himlaspelet för ett 20-tal år sedan.
– Det var i Gropen, i ett regn av bibliska dimensioner …
Nu ska han läsa in sig på såväl Rune Lindströms liv och levern som dalmålningarnas roll i konst och folkliv inför jubileumsaktiviteterna.
– Rune Lindström var oerhört mångsidigt begåvad och gjorde verkligen en originell insats, säger Christer Åsberg.

Ärkebiskop Anders Wejryd spelar sedan några år både kyrkoherden, som sänder Marit på häxbålet, och Simon Peter som säger ”Det är på trona som allt skall bero!”.
– Jag känner regissören Birgit Carlstén sedan tidigare och hon pratade omkull mig. Och det visade sig vara väldigt roligt, inte minst samspelet mellan amatörer och proffs, säger Anders Wejryd.
Han tycker att det är en fördel att spelet har utvecklats och sedan några år har flyttat inomhus.
– Det har gjort spelet mer existentiellt. Livsfrågorna och politiken kommer nära.
70 år efter urpremiären ser den nutida världen kring spelet å ena sidan inte likadan ut, men å andra sidan kanske den ändå i grunden gör det ...:
– Nu är det inte judeutrotningen och nazityskland som träffar den nye åskådaren utan livsfrågorna i aktuell tappning, säger Anders Wejryd.

Himlaspelet

Mångbegåvad uttolkare av dalamålningar
Rune Lindström (1916-1973), manusförfattare, poet, tecknare, regissör, skådespelare med mera, som hade tänkt bli präst. Han avbröt sina teologistudier i Uppsala när Himlaspelet, som egentligen heter Ett spel om en wäg som till himla bär, blev en stor framgång 1941. Lindström skrev manus till fler folkliga spel, men också till ett 50-tal filmer plus libretto till tre baletter. I vissa fall stod han också för dekor och scenografi. Han medverkade i ett flertal teaterföreställningar och filmer.
Himlaspelet utgår från dalamåleriet, folkkonst från Siljansbygdens 17-1800-tal. Det handlar om Mats Erssons inte alltid helt raka väg genom livet till himlen. Rune Lindström spelade Mats i 30 år. De sista åren av sitt liv spelade han kurbitsmålaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!