Högstadiet får kulturpeng i budgeten

Varje högstadielev får rätt till en kulturpeng på 175 kronor. Det är den största nyheten i regeringens kulturbudget där Operan får 10 miljoner kronor extra medan de regionala teater- och musikinstitutionerna förlorar pengar.

Högstadieeleverna får i snitt 175 kronor per elev för "Skapande skola". Eleverna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Högstadieeleverna får i snitt 175 kronor per elev för "Skapande skola". Eleverna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Foto: Annette Friberg/Scanpix arkiv

Kultur och Nöje2007-09-21 09:48
- Utrymmet att spendera är inte så stort som man kunde önska, sade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) på sin presskonferens.
Samtidigt som idrotten får ytterligare 500 miljoner kronor till det så kallade Idrottslyftet får kulturen 200 miljoner kronor till nya satsningar.
Det betyder inte att statens sammanlagda kulturbudget ökar med samma summa. Årets prognos pekar på 9 miljoner kronor mindre till kulturen jämfört med förra regeringens nota för 2006. Inför 2008 budgeterar dock regeringen med 125 miljoner kronor mer jämfört med slutprognosen för i år.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth pekar på att flera av de nya satsningarna, däribland kulturpengarna till skolan, är permanenta ökningar.
- Bland annat till det som handlar om Skapande skola, sedan är det ju också omfördelningar inom sektorn, visst är det så.
Redan i våras presenterade kulturministern många av satsningarna för 2008. "Skapande skola" är regeringens utlovade satsning på kultur till barn och ungdomar. Satsningen gäller högstadielever, som får rätt till 175 kronor per person. Skolorna får själva välja om pengarna ska spenderas på teater- eller musikbesök eller på eget skapande.
Varför högstadiet?
- Det är i den här åldern som ungdomarna själva frågar efter kultur, och då finns också nyfikenhet för andra kulturformer än bara läsning, säger Lena Adelsohn Liljeroth.
Pengarna, sammanlagt 55 miljoner kronor, ska vara ett tillskott och inte ersätta kommunernas egna kultursatningar, enligt kulturministern. Skolorna får själva ansöka om pengarna från Statens kulturråd som också ska ta del av skolornas redovisningar.
Förlaget En bok för alla ska, som tidigare meddelats, lägga ner. I stället vill regeringen satsa 3 miljoner kronor på "läsfrämjande åtgärder".

Regeringen drar tillbaka förslaget om ett nytt internationellt litteraturcentrum och ger i stället Kulturrådet i uppdrag att ansvara både för översättningsstöd och internationellt litteraturutbyte. Till detta avsätts 7 miljoner kronor. Det nya översättningsstödet ska, till skillnad från tidigare, omfatta även barn- och fackböcker, och blir också "väsentligt större" enligt kulturminstern.
Vissa remissinstanser var kritiska mot det ursprungliga förslaget att lägga den verksamheten inom Bokbranschens finansieringsinstitut.
- Det fanns oro för intressekonflikter, därför avstod vi från det. Det hade varit kul med ett eget institut men samtidigt är ju inte det något självändamål.




Fakta/Kulturbudgeten 2008

Får mer:
+ Regeringen satsar 55 miljoner kronor på "Skapande skola", i snitt 175 kronor per högstadieelev, som ska gå till biljetter eller eget skapande i skolan.
+ Statens kulturråd får 3 miljoner för att utveckla den internationella verksamheten. Konstnärsnämnden får 4 miljoner för internationella utbyten.
+ Kungliga Operan i Stockholm får 10 miljoner kronor extra "för utveckling av den konstnärliga verksamheten" samt ett nytt teatermaskineri. Till året därpå får Operan en permanent höjning på 7 miljoner.
+ Dramaten får 500 000 kronor mer.
+ Statens museer för världskultur har ett underskott på drygt 6 miljoner kronor och får en permanent höjning av sitt anslag med 3 miljoner kronor.
+ Rooseum i Malmö får 3 miljoner.
+ Slagverksensemblen Kroumata, tidigare anställd av Rikskonserter, får 700 000 kronor nästa år och 2 miljoner kronor 2009 till att bygga upp en ny organisationsform.
+ Stiftelsen Föremålsvård i Kiruna får 2,5 miljoner kronor.
+ 30 miljoner kronor samt delar av försvarsmaktens museiverksamhet förs över till kulturbudgeten. Ett nytt museinätverk ska bildas med utgångspunkt i det kalla kriget.

Känt sedan tidigare:
+ Regeringen satsar 20 miljoner kronor nästa år till minne av Ingmar Bergman, bland annat Bergmanfestival på Dramaten, nya visningkopior samt inköp av rättigheter.
+ Accessprojektetet, där kulturarbetare får jobb för att på olika sätt bevara kulturarvet, får ytterligare 75 miljoner kronor.
+ En ny musikallians samt en utbyggd allians för dansare, får 30 miljoner kronor och ska trygga försörjningen för frilansande musiker respektive dansare.
+ Prins Eugens Waldemarsudde får 3 miljoner kronor för att räta upp finanserna.
+ Flygmuseum i Linköping får 5 miljoner kronor för ombyggnad.
+ Moderna museet får 5 miljoner för inköp av kvinnliga konstnärers konst.
+ 10 miljoner satsas på att främja etnisk och kulturell mångfald inom kultursektorn.
+ Riksantikvarieämbetet samt Riksuställningar får extra pengar för omlokaliseringen till Gotland.

Får mindre:
+ De fria teater-, dans- och musikgruppern får 1,6 miljoner kronor mindre.
+ De regionala teater-, dans- och musikinstitutionerna får 7,7 miljoner kronor mindre.
+ Riksteatern förlorar 10,5 miljoner kronor.
+ Dansens hus förlorar 836 000 kronor.
+ Arkitekturmuseum förlorar 1,5 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!