Eva Schöld bodde under barndomsåren i Uppsala men flyttade från staden
redan i tonåren. Efter en lång karriär, bland annat som kulturdirektör i Stockholm och Malmö, återvänder hon nu till sin uppväxtstad som tung konsult på kulturområdet.
– När jag har besökt Uppsala tidigare så har jag ofta passat på att återse huset i Sala backar där jag bodde som barn. Det är nostalgi för mig, säger hon.
Eva Schölds uppgift den här gången blir dock att blicka framåt och ta reda på hur den regionala kulturen i Uppsala bör se ut. Mer specifikt handlar det om att utreda hur Upplandsmuseet, Musik i Uppland, Uppsala stadsteater och Uppsala konstmuseum ska organiseras.
En ödesfråga i sammanhanget är den om huvudmannaskapet, det vill säga vilka delar av kulturlivet som bör lyda under landstinget respektive kommunen.
– Det är viktigt att vi inte kopierar vad våra grannar gör utan att vi tar vara på Uppsalas särart, säger Eva Schöld som än så länge är försiktig med att slå fast vad hon tycker i specifika frågor.
– Jag har fått ett par kilo papper att sätta mig in i först men det viktigaste för mig just nu är att prata med alla dem som jobbar med frågan eller berörs av den, säger hon.
I bakgrunden finns idén om den så kallade koffertmodellen som går ut på att regionerna själva ska fördela det statliga kulturstödet. Målet är ett större regionalt självbestämmande samt att den regionala kulturpolitiken ska få en sorts vitamininjektion.
Eva Schöld ser både möjligheter och faror med det nya sättet att organisera kulturen.
– Faran med modellen är om man inte tillför några nya pengar och om det uppfattas som att man bara får någon annan som håller i yxan. En sådan här omställning bör åtföljas av en rejäl satsning, understryker hon.
I en intervju i UNT nyligen gick kulturnämndens avgående ordförande Jan-Erik Wikström betydligt längre och avfärdade hela koffertmodellen som ”ett stort besparingsförslag”. Eva Schöld håller inte riktigt med.
– Det är förstås trist om han med sin långa erfarenhet och sina djupa insikter ser det på det sättet, men jag tillhör ändå dem som är mer positiva till decentraliseringen. Det känns varken logiskt eller rätt att sitta i Stockholm och fördela kulturpengar ut över landet, säger hon.
För snart fyra år sedan lämnade Eva Schöld uppdraget som kulturdirektör i Stockholm och sedan dess har hon arbetat som fri konsult, en roll som hon anser har gett henne fördjupade kunskaper om kulturlivets villkor.
– Numera kan jag göra saker som var omöjliga när jag var anställd. Bland annat sitter jag med i fem kulturstyrelser. Det har gjort att jag på nära håll har sett vilka snåla villkor många kulturutövare arbetar under. Tidigare hade jag bara teoretiska kunskaper om det. Jag rekommenderar alla som arbetar med kultur att någon gång byta sida, säger hon.
Den 30 april ska Eva Schöld redovisa sitt uppdrag för Uppsalas politiker och administratörer.
Sedan är det upp till dem att utforma villkoren för den regionala kulturen framöver.
– De flesta som jag har pratat med hittills ser det här som en spännande chans att verkligen se över vad man vill med kulturen, säger Eva Schöld.