Hoppfullt inför bokrean

Profetiorna om bokreans död har sällan duggat så tätt som nu. På Uppsalas bokhandlar ser man dock optimistiskt inför årets rea. Studentbokhandeln väljer dock att gå sin egen väg och bojkotta den traditionella rean.

Ove Sandström botaniserar bland reaboktitlarna.

Ove Sandström botaniserar bland reaboktitlarna.

Foto: Pelle Johansson

Kultur och Nöje2009-02-23 09:07
- När vi tittade i årets kataloger från förlagen blev vi riktigt besvikna och bestämde oss för att strunta helt i att köpa in några reatitlar, berättar Studentbokhandelns Ingela Molin.
I stället kommer Studentbokhandeln att ha 30 procent rea på hela sitt ordinarie sortiment, utom kurslitteraturen, och kalla det för Studentbokhandelns bokfest. Rabatt på hela sortimentet började man med redan förra året då man firade sitt 45-årsjubileum med att ha 40 procent rabatt på allt under den vanliga rean. Då hade man dock också en del av reatitlarna från förlagen.
- Det blev mycket uppskattat av kunderna som kunde leta på just det de var intresserade av, men kanske inte tyckt sig ha råd med tidigare, säger Ingela Molin. Och vi hoppas förstås att de nöjda kunderna kommer tillbaka även i år.

Ingela Molin berättar att många bokhandlare i landet under många år varit missnöjda med vad förlagen har att erbjuda. Det har klagats över att samma titlar återkommer i billighetsutgåvor år efter år. Och att många av titlarna redan tidigare getts ut i pocket och därför varit svårsålda.
- Vi är nog den enda bokhandeln i Uppsala som struntar i den traditionella rean, men ute i landet är vi långt ifrån ensamma. Många andra som tycker att förlagens kataloger inte håller måttet gör samma sak, säger hon.

På Akademibokhandeln bemöter man de senaste årens nedgång och lågkonjunkturen med "fler intressanta titlar". Bland annat reas nationalutgåvan av Strindbergs samlade verk till ett kraftigt sänkt pris, vilket väntas bli en "dragare". Riktigt alla titlar som hittills givits ut i serien finns inte med, men större delen av dem.
- För att hålla uppe intresset för bokrean gäller det att komma med nya grejer. Strindbergböckerna är sådant man måste toppa med för att hålla sig på mattan, säger Gullan Hultqvist, som arbetar på Akademibokhandeln.
Hon håller med att om att det varit för mycket samma titlar som kommit tillbaka de senaste åren, men tror att det problemet är på väg att lösas genom att fler speciella böcker och att vissa aktuella böcker kommer snabbare på rean. Ett exempel på det senare är att höstens Nobelpristagare Jean-Marie Gustave Le Clézios romaner kommer att finnas på rean redan nu. Gullan Hultqvist tror heller inte att lågkonjunkturen kommer att påverka årets försäljning i någon större grad.
- Fast lite pirrigt är det förstås. Det är det alltid innan det drar i gång, säger hon.

Inte heller Celsiusbokhandelns chef Mårten Ericsson tror att lågkonjunkturen spelar någon större roll. Han påpekar att den hittills knappt har märkts av inom bokbranschen.
- Böcker har ju ett mer lagom pris än till exempel tv-apparater och liknande. De finns böcker i allas prisklasser. Och bokreans död har ju förutspåtts i minst ett decennium vid det här laget, men det har inte varit i närheten av att slå in hittills. Bokrean hittar alltid nya goda former som fungerar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!