Vad kan publiken vänta sig?
– Både humor och kunskap. På scenen har vi dels fem komiker som skämtar om religion, dels två teologiprofessorer från Uppsala universitet, Mia Lövheim och Mohammad Fazlhashemi, som bidrar med fakta och kommentarer.
Hur kom ni på det här?
– Vi samarbetar med Riksbankens jubileumsfond som stöttar samhällsvetenskaplig och humanistisk forskning och vill testa att sprida forskningen på ett nytt sätt och i andra miljöer än de traditionella. Vi har kört det här i Stockholm och Malmö med gott resultat.
Vad tar man fasta på som komiker när man ska skämta om religion?
– Det finns nog många ingångar. Fundamentalism och att tro på saker och ting bokstavligt kan förstås vara tacksamt att skämta om. En av komikerna, Zinat Pirzadeh, är uppväxt i Iran och har upplevt religiös diktatur. Hon kan skämta ganska drastiskt om det. Då blir det förstås mer personligt och vassare än till exempel om jag som svensk ateist skämtar om att Jesus kunde gå på vatten enligt Bibeln .
Kan man gå hur långt som helst när man skämtar om religion?
– Det tråkiga svaret är att man få skämta om vad som helst men att man inte måste. Numera skämtas det kanske mer om religiös extremism snarare än religionen i sig.