Hyllningarna fortsätter efter Linnéveckan
SJUNDE DAGEN. I söndags avslutades Linnéjubileet, som - precis som 1807 och 1907 - verkligen har satt sin prägel på staden. Gräsmattan på Svartbäcksgatan är borta, men andra inslag kanske kommer ännu mer till sin rätt när festyran har lagt sig. Precis som för hundra år sedan arrangerar till exempel Carolina Rediviva en utställning med diverse Linneana, vilken pågår under ett år framåt.
Utrymmet för utställningen har varit begränsat, men montrarna är välfyllda. Här kan bland annat beskådas köpebrevet för gårdarna Hammarby och Sävja 1758, originalupplagorna av Linnés mest kända skrifter och utkast till självbiografier. Dessutom visas handskriften Nemesis divina, som biblioteket förvärvade på 1800-talet, liksom Olle Hagdahls skolplansch med Linné och lärjungarna från mitten av 1940-talet. Precis som 1907 visas dessutom Smålands nations matrikel för höstterminen 1728, där Linné har skrivit in sig som nyanländ student: "Carolus Linnaeus antea civis Lundensis Upsaliam accessit die 5 Sept 1728".
Med nuvarande tideräkning skulle den 5 september motsvara den 16 september. Än mer komplicerat är det att avgöra vilken dag som egentligen skall räknas som Linnés födelsedag, ett ämne som Hanna Östholm utreder i promotionsskriften till gårdagens doktorspromotion. Enligt den svenska kalender som gällde i början av 1700-talet föddes Linné den 13 maj, och det är det datum som kyrkboken i Stenbrohult uppger. Födelsedagen motsvarar den 12 maj i den julianska kalendern. För att räkna om kalendern till dagens gregorianska tideräkning skall man lägga till tio respektive elva dagar.
På så sätt kan ingen ifrågasätta logiken i att fira Linnés födelsedag den 23 maj, men enligt samma princip borde man exempelvis fira Gustav II Adolf den 17 i stället för den 6 november. Minnet av Karl XII borde - om nu någon fortfarande gör det - högtidlighållas den 11 december i stället för den 30 november och så vidare. Faktum är att "omräkningsprincipen" slopades allmänt under 1800-talet, och redan 1818 firades i Uppsala hundraårsminnet av Karl XII:s död den 30 november, det vill säga utan omräkning. Men i Linnés fall har den gamla sedvänjan levt kvar - och med tanke på det fina vädret under veckan finns väl ingen anledning att beklaga detta.
Den som lever får se vilken princip som kommer att tillämpas 2107.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!