I fängslade författares sällskap

Den fängslade Uppsalaförfattaren Sedigheh Vasmaghis fall kommer att uppmärksammas när Uppsala kommun arrangerar "Fängslade författares dag" i dag, onsdag.

Iman Al-Ghafari

Iman Al-Ghafari

Foto: David Petersson

Kultur och Nöje2017-11-15 11:00

Bland dem som deltar under dagen märks årets Tucholskypristagare Yassin Al Haj Saleh, Sigtunas fristadsförfattare Iman Al-Ghafari samt journalisten och författaren Joakim Medin, bosatt i Uppsala. "Day of the Imprisoned Writer" arrangeras 15 november varje år på många håll i världen. Syftet är att uppmärksamma fängslade författares situation och att ge dem stöd.

Den syriske författaren Yassin Al Haj Saleh håller vid lunchtid en föreläsning på Stadsbiblioteket där han berättar om sina sammanlagt 16 år i fängelse. Efter framträdandet i Uppsala åker han till Stockholm för att ta emot Tucholskypriset som Svenska PEN årligen delar ut till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare.

Föreläsningen föregås av högläsning av dikter skrivna av den i Iran fängslade Sedigheh Vasmaghi, som var fristadsförfattare i Uppsala 2012–2014 och som sedan dess varit bosatt i stan. UNT har i flera artiklar under hösten rapporterat om hennes fall.

Uppsalajournalisten och författaren Joakim Medin är huvudperson vid två evenemang på Reginateatern på kvällen. Det handlar om dels fenomenet Fake news, dels ett panelsamtal med Iman Al-Ghafari under ledning av moderatorn Kholod Saghir. Fake news-evenemanget görs inom ramen för Refug, ett samarbete mellan Reginateatern och Folkuniversitetet.

– Alla är välkomna att lyssna när jag pratar om Fake news även om programmet främst vänder sig till ungdomar och unga vuxna, säger Joakim Medin.

Han kommer att ge en historisk bakgrund kring det långt ifrån nya fenomenet med spridandet av falska nyheter. Men fokus ligger på nedslag i nutiden, bland annat med utgångspunkt i USA:s president Trumps retorik och exemplet Ungern.

– I Ungern har regeringen lanserat en väldigt konspiratorisk kampanj om hur och varför flyktingkrisen uppstått. Och strategin har fungerat, det är väldigt många ungrare som tror på regeringens förklaringar, säger Joakim Medin.

Ungern med premiärminister Orbán i spetsen är en av de europeiska stater som mest hårdnackat vägrat ta emot flyktingar. Här har budskapet varit att flyktingar, främst muslimer, är ett hot mot landet och att det finns en storskalig plan på att upprätta ett kalifat i Europa.

– Jag kommer att resonera kring sådana frågor och hur det kan komma sig att även traditionella, etablerade nyhetsförmedlare ibland trillar dit.

Kvällen fortsätter med ett samtal om Syrien mellan Medin och Iman Al-Ghafari. Joakim Medin har gjort flera reportageresor i landet och fängslades i februari 2015 anklagad för spioneri av Assadregimen. Han släpptes efter åtta dygn och kommer att berätta om sina erfarenheter. Samtalspartnern, den landsflyktiga Iman Al-Ghafari, har aldrig suttit fysiskt fängslad men har alltid känt sig inspärrad i ett patriarkalt fängelse konstruerat av det syriska samhället.

Joakim Medin

Ålder: 33 år

Bosatt: I Uppsala

Aktuell som: Frilansande utrikesreporter som gjort flera reportageresor i bland annat Mellanöstern. Har även skrivit boken "Kobane – Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS". Satt fängslad i åtta dygn i Syrien 2015 efter att ha gripits av säkerhetstjänsten misstänkt för spioneri. Deltar i arrangemanget "Fängslade författares dag" i Uppsala på onsdagskvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!