Internationell musik i Uppsala hotad

Finansdepartementets förslag om arbetsgivaravgifter för utländska artister kan leda till färre utländska gästspel på Sveriges musikestrader. Något som skulle märkas tydligt på scener som till exempel Konserthuset och Katalin i Uppsala.

Kultur och Nöje2009-01-20 09:29
- Vi är en av de arrangörer i Uppsala som har flest internationella konserter. Att plötsligt tvingas betala arbetsgivaravgifter för utländska artister skulle betyda att vi inte skulle kunna erbjuda Uppsalapubliken samma internationella inflöde som hittills, säger Magnus Bäckström, vd för Uppsala Konsert & Kongress.
Arbetsgivaravgiften är 31,42 procent - vid oförändrat gage kommer en utländsk artist alltså att kosta arrangören en tredjedel mer än i dag från och med 1 juli i år, om riksdagen i vår beslutar enligt finansdepartementets förslag.
Förslaget har tillkommit för att skatte- och avgiftsförhållandena i Sverige skall motsvara dem som gäller i de flesta EU-länder.
- Men vi har redan mycket annat emot oss jämfört med länder söderut. Sverige är ett geografiskt avlägset land, resorna hit är långa. Och kostnaderna betalas av arrangörerna. Ska vi anpassa oss till EU, borde vi kanske också får glesbygdsstöd från EU..., säger Magnus Bäckström.

Branschorganisationen Svensk Scenkonst har varit remissinstans för finansdepartementets förslag. Organisationen begär dels att de förändringar som skall göras inte sker förrän till nästa årsskifte, dels att staten träder in och kompenserar arbetsgivarna inom musik, dans och teater för de ökade kostnader som den nya beskattningen av utländska artister kommer att innebära.
Musik i Upplands chef Göran Kåver är vice ordförande i Svensk Scenkonst. Han säger att för länsmusikens del blir merkostnaderna för att engagera utländska musiker i samma omfattning som 2008 runt 250<}! q>000 kronor, om arbetsgivaravgiften införs.
- Sådana pengar har vi inte. Vi får troligen minskade statliga bidrag för tredje året i rad - efter att ha haft nolluppräkning i sex år samtidigt som lönekostnaderna har ökat kontinuerligt. Det är möjligt att vi måste ställa in konserter, säger Göran Kåver.
- Det är fogdar och fiskaler som styr kulturpolitiken nu. Och det ständiga nötandet med pengar är förödande för energi och själ, säger han.

Konserthusets höstprogram skall arbetas fram under våren.
- Det blir ett avvaktande programarbete med ett öga på utvecklingen, säger Magnus Bäckström.
Både Magnus Bäckström och Göran Kåver understryker hur viktigt det är för Sveriges kulturliv att fortsätta på den linje man är inne på: att i den ökande globaliseringen verkligen vara en del av det internationella samfundet, att ha ett flöde av utländska artister i Sverige och svenska artister i utlandet.

Inte bara för Musik i Upplands och Konserthusets egna arrangemang, utan också för Katalin, reggaefestivalen och gitarrfestivalen kan kostnaderna för att engagera utländska artister stiga med drygt 30 procent. Uppsalapubliken kommer att märka det. Antingen på högre biljettkostnader. Eller på färre arrangemang med utländska artister.
Än så länge är regeringens förslag bara just det, ett förslag, som kan komma att ändras med hänsyn till remissyttrandena, eller kompletteras med förslag om ekonomisk kompensation till musikinstitutioner och konsertarrangörer. Beslut fattas av riksdagen under våren.
- Det är märkligt med remissomgången. Vi visste överhuvud taget inte om det här förslaget förrän häromdagen. Vi får väl se om det finns några undantag eller kryphål, säger Magnus Bäckström.
Kungliga Operans chef Anders Franzén hör till dem som har uttryckt oro över finansieringen och ifrågasätter om Operan alls kommer att ha råd att engagera utländska artister.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!