"Jäkligt surt att ge bort vinsten"

Det blev ingen guldmedalj för Uppsalakocken finalen av "Sveriges Mästerkock". Men för Ala Abasi lever drömmen om en egen kokbok vidare.

Uppsalakocken Ala Abasi.

Uppsalakocken Ala Abasi.

Foto: Emma Eriksson

Kultur och Nöje2014-04-02 21:00

"Det är två giganter som tävlar i köket i dag." Så sa jurymedlemmen Leif Mannerström under kvällens final av "Sveriges Mästerkock". Då mötte Ala Abasi, skattejurist från Uppsala, egenföretagaren Amir Kheirmand från Västerås. Varsin trerättersmeny skulle komponeras ihop innan Mannerström, tillsammans med Anders Dahlbom och Markus Aujalay, kunde besluta vem som skulle tilldelas titeln Sveriges Mästerkock 2014.

Ala Abasi bor i dag i Stockholm där hon även jobbar, men är uppvuxen i Stenhagen och det är Uppsala som hon ser som sin hemstad. I "Sveriges Mästerkock" har Ala Abasi hyllats för sina maträtter som inte sällan burit på smaker från Mellanöstern. Men under finalen satte hon ihop en trerättersmeny bestående av räkcocktail, oxfilé och chokladmousse.

– Jag tror inte att responsen hade blivit annorlunda om jag hade gjort en annan meny och jag hade inte heller någon tanke på att visa något annat för juryn. Det här är mat som är en del av det svenska samhället, som också är en del av mig och som jag är bra på, säger Ala Abasi.

Efter en jämn bedömning av rätterna stod det klart att det blev Amir Kheirmand som är Sveriges Mästerkock 2014. Och att förlusten i finalen var tung är ingenting som Ala Abasi sticker under stolen med.

– Man tänker bara på vinsten när man står så nära så det är klart att det var jäkligt surt att ge bort den. Men programmet spelades in under hösten så jag har fått tid att tänka på allt som jag faktiskt har vunnit genom att ha varit med i "Sveriges Mästerkock", säger hon.

Programmet har haft ett större genomslag än Ala Abasi räknade med, något som hon framför allt har märkt i responsen från tittarna.

– Folk har hört av sig och sagt att de uppskattar min kämparglöd, att jag vågar bjuda på mig själv och att jag inte är rädd för att gråta framför kamerorna, säger hon men lägger skrattande till att hon faktiskt inte är så ledsen som det kanske har verkat på säsongens alla tårar.

Det blev inga prispengar på 250 000 kronor och inte heller något bokkontrakt med Bonnier Fakta för Uppsalakocken, men det betyder inte att kokboksplanerna är nedlagda. "Jag kommer att finnas i era bokhyllor", meddelade hon under kvällens program och det håller hon fast vid när UNT pratar med henne.

– Jag vill fortsätta att inspirera och arbeta för att ge ut en kokbok. Jag har arbetat jättemycket med min hemsida där jag skriver och bloggar om mat, men det viktigaste är att det här fortsätter att vara något roligt i mitt liv.

Tror du att det rent av kan ha öppnat upp fler möjligheter för dig när du inte vann?

– Ja, det tror jag faktiskt. Jag kom tvåa i Sveriges mest prestigefyllda mattävling och jag har nog lite mer möjligheter att välja mellan nu jämfört med om jag hade vunnit. Jag tror att jag, om bara några månader, kan se tillbaka och vara väldigt glad för hur det gick med allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!