Jämtländsk konst dras fram i ljuset
Att Jämtland och Härjedalen är lika intressanta konstlandskap som Värmland, Gotland och Skåne tänker Norrlands nation visa Uppsalaborna nu i helgen.
Rolf Andersson (t v) och Staffan Sandler vill dra främ jämtländsk konst i ljuset.
Foto: Hans E Ericson
Jubileum
Det här veckoslutet firar nationens herrförening Jamtamot 90-årsjubileum. En utställning med ett 50-tal verk av ett 30-tal konstnärer från Jämtland-Härjedalen är en av höjdpunkterna.
Staffan Sandler hoppas att Uppsalaborna ska hitta till galleriet. Han har ägnat hela sitt yrkesliv — efter fil kand-examen som kulturgeograf i Uppsala — åt att marknadsföra kultur och vetenskap. Entusiasmen har inte slocknat än.
Helgens konstutställning är en del i projektet Konzta, som förstås betyder konsten och där z står för länstillhörigheten.
Konzta är Staffan Sandlers och Uppsalafotografen Rolf Anderzons privata idé, ekonomiskt stöttad av ett stort antal sponsorer och förverkligad med hjälp av bland annat Rolf Anderzons hustru, konstvetaren och arkeologen Kajsa Willemark, flera skribenter och Staffan Sandlers hustru Helene Sandler Mergel med medarbetare på reklambyrån Sandler Mergel. Där har man "sytt ihop" insamlade fakta, konstnärsporträtt och konstbilder till en mäktig bok på 368 sidor med 497 bilder av 162 konstnärers verk.
Men boken är inte allt. Utställningar på olika platser hör till projektet. Och ett digitalt cd-rom-verk baserat på omkring 1 000 bilder, en dokumentation som lämnats till Jämtlands länsmuseum och Jämtlands läns konstförening.
Konst från hemmen
— Den provinsiella konsten är fantastiskt bra! Kulturlivet måste inte vara storstadsbaserat, säger Staffan Sandler med eftertryck, nöjd med resultatet av de senaste fyra årens till stor del ideella arbete.
Merparten av den konst, som visas i boken och som ställs ut i Uppsala, finns hemma hos privatpersoner, främst i Jämtland-Härjedalen, men också på andra håll i landet. Bara en liten del återfinns på museer.
— Den bästa konsten hänger hemma hos folk som har köpt den för att de tycker om den, säger Staffan Sandler.
Projektet Konzta har köpt ett 30-tal av de redovisade verken. Inte för att behålla dem, utan för att nästa vinter auktionera ut dem.
— Pengarna ska gå till det digitala projektet, säger Staffan Sandler.
Krävande sponsorjakt
Att ta tusentalet bilder på konstverk, att tala med konstnärer, konstköpare och konstvetare, att strukturera och skriva bra texter kring ett stort material tar långt tid. Men att söka stipendier och hitta sponsorer till projektet har
varit lika krävande.
Nu har Jämtland och Härjedalen fått sin konst förd upp i ljuset, som inspiration för den sysselsättningshotade regionen.
— Kultur och natur är vad Jämtland-Härjedalen måste leva på.
Vad händer härnäst?
— Vi skulle vilja — och diskuterar redan — ett motsvarande projekt för Upplands konst, säger Staffan Sandler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!