Kaipa har fått förnyad energi

Ett av Uppsalabandet Kaipas kännetecken har alltid varit inslagen av folkmusik i den progressiva rocken. Enligt frontmannen Hans Lundin har de nu hittat den perfekta blandningen.

Foto: Kaipa

Kultur och Nöje2010-03-16 08:05
I dagarna släpps Kaipas nya album In the wake of evolution.
- Man tycker ju alltid att det senaste albumet är det bästa man har gjort, men den här gången tror jag faktiskt att känslan stämmer. Reaktionerna från musikerna i bandet, journalister jag har pratat med och recensionerna som kommit tyder på det, säger Hans Lundin.
Han tycker också att den egna definitionen "progressive folk fusion rock" aldrig passat bättre.
- Vad som är roligt är också att Kaipa efter alla år till slut börjar få en helt egen musikalisk identitet. Tidigare jämfördes vi ofta med andra progressiva rockband i recensioner, men nu har många påpekat att vi inte låter likt något annat.

Utvecklingen tilltalar dock inte alla. Den progressiva rockscenen är ganska liten och många av lyssnarna vill ha musiken som den alltid har låtit. Något som egentligen går emot allt som genren från början stod för.
- Många av de unga banden i dag försöker låta som det lät på 70-talet. Medan det på den tiden gick ut på att gå sin egen väg och hitta nya utmaningar. Vi gick ofta till musikaffären och försökte hitta nya prylar och instrument vi kunde prova i vår musik. Det var ju utvecklingen som den progressiva rocken gick ut på och det försöker jag anamma än i dag.

Det nuvarande Kaipa tillhör kapitel två i bandets historia. Det ursprungliga bandet var verksamt från mitten av 70-talet till början av 80-talet och gav ut sin sista skiva 1982. För åtta år sedan återupplivade Hans Lundin bandet, med han själv och Roine Stolt som enda originalmedlemmar. Sedan 2002 har de förutom In the wake of evolution släppt fyra skivor som mottagits väl av press och progressiv rock-intresserade världen över. Några livespelningar har det dock inte blivit.
- Musiken innehåller så otroligt många små detaljer att det ibland skulle krävas till exempel fem gitarrister eller keyboardspelare för att få det att låta något så när likadant som på skivorna, säger Hans Lundin. Och att köra med förinspelat material finns inte i min värld. Dessutom finns det ju inga pengar att turnera för. När vi turnérade på 70-talet sov man i turnébussen och hemma hos snälla fans. Att jag skulle börja med det igen nu känns inte aktuellt.

Det nuvarande bandet består av Hans Lundin, Per Nilsson, Morgan Ågren, Jonas Reingold, Patrik Lundström och Aleena Gibson. På den nya skivan medverkar dessutom gästmusikerna Elin Rubinsztein på fiol och Fredrik Lindqvist på diverse flöjter. Hans Lundin skriver låtarna och spelar sedan in demoversioner för att ge de andra en idé om hur de ska låta. Sedan spelas musiken in. Lite i taget och med utrymme för alla medlemmar att tillföra något som bidrar till känslan.
- Man kan säga att jag gör skisser i blyerts som de andra lägger färger på, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!