Det är andra året som kammarmusikdagarna bjuder på lunchkonserter i den Rudbeckianska utbyggnaden på Gustavianums tak.
– Förra året fick publiken se en gitarr obduceras på dissektionsbordet, berättar Musik i Upplands biträdande länsmusikchef och producent Gabriel Lindborg.
Det var gitarristen Mats Bergström som hade med sig en gitarrbyggare, som visade hur en gitarr är uppbyggd.
Någon sådan pedagogisk instrumentdissektion blir det dock inte i år. Men väl solokonsert av Mats Bergström som uruppför en egen transkribering till gitarr av Bachs Sonat för violin i C-dur.
Anatomiska Teatern byggdes ju för helt andra syften. Hur är den som konsertlokal?
– Den har en strålande akustik. Och en intimitet som är sanslös, säger Gabriel Lindborg.
Kammarmusikdagarna äger rum 14–17 juni. Varje dags lunchkonsert – årets tema är Bach – innehåller två solistiska musikstycken där Kammarsolisterna turas om: Nils-Erik Sparf på violin, Susanne Magnusson på viola, Klara Hellgren på violin, Erik Wahlgren på cello och Bernt Lysell på violin. Plus Mats Bergström med sin gitarr.
Kvällskonserterna ges i Helga Trefaldighets kyrka. Två verk, specialskrivna för Kammarsolisterna, uppförs: Sally Beamish’ Nocturne på torsdagskvällen och Johan Ulléns Tango Libertin som avslutande verk på söndagskvällen.
I söndagskonserten deltar också cellisten och professorn vid Musikhögskolan i Stockholm Elemér Lavotha.
Fyra dagar med kammarmusik – varför kallas evenemanget inte Kammarmusikfestival i den festivalernas stad som Uppsala har blivit?
– Festival är en stor kostym att dra på sig. Det är ett väldigt trendigt begrepp, lätt att man sliter ut det. För mig, som är uppväxt med Musik vid Siljan, är en festival något med mycket mer omkring. Man åker dit och bor där när man deltar.
Kammarmusik i dagarna fyra
Exklusiva kan man kalla Uppsala kammarmusikdagars lunchkonserter i Anatomiska teatern på Museum Gustavianum. Bara 50 personer får plats som publik i Olof Rudbecks dissektionssal från 1663.
Lunchkonserter för 50 personer i den av landets obduktionssalar som sannolikt både har den intressantaste historien och bästa akustiken. Gabriel Lindborg är producenten bakom Kammarmusikdagarna.
Foto: Hans E Ericson
Gabriel Lindborg
Född: i Rättvik 1963.
Position: biträdande länsmusikchef och producent vid Musik i Uppland.
Bakgrund: fiol-och sångpedagog, utbildad vid Musikhögskolan i Örebro.
Familj: fru och två barn.
Bor: i Uppsala.
Spelade senast: Mozarts Rekvien med musikklasserna.
Favorittonsättare: mästarna Bach och Beethoven.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!