Kärlek i nazismens skugga

Den banala kärleken är i första hand en kärlekshistoria. Men pjäsen som baseras på förhållandet mellan Martin Heidegger och Hannah Arendt i 20-talets Tyskland säger enligt regissören Voula Kereklidou även mycket om vårt samhälle i dag.

Regissören Voula Kereklidou

Regissören Voula Kereklidou

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Kultur och Nöje2010-01-21 09:12
Det har skrivits mycket om filosofen Martin Heideggers övergång till nazismen på 1930-talet. Något som ofta nämnts är att både hans läromästare Husserl och hans älskarinna Hannah Arendt var judar. Förhållandet med Hannah Arendt utspelade sig när han var professor och hon hans student.

1933 tog Nazistpartiet makten. Hannah Arendt flydde till Paris och senare vidare till USA där hon gjorde karriär som politisk filosof. Martin Heidegger gick med i Nazistpartiet och drev bland annat igenom att judar varken fick studera eller undervisa vid universitetet i Freiburg där han var rektor.
I Den banala kärleken, som har Sverigepremiär på Uppsala stadsteater på lördag har Hannah Arendt just mottagit Sonningpriset för "ett förtjänstfullt arbete till gagn för den europeiska kulturen" och blickar tillbaka på sitt liv där kärlekshistorien med Heidegger har en central roll.
- Hannah Arendt var en otroligt modig person. Bland annat vågade hon ju kritisera de judiska rådens agerande under Nazityskland och kritisera Israels agerande under rättegången mot Eichmann, säger Voula Kereklidou, som regisserar uppsättningen.

Arendts filosofi är en existensialism med fokus på totalitära politiska system. Men hon skrev även mycket om flyktingars situation.
- Bland annat kritiserade hon hur medborgarskap baseras på ens nationalitet, vilket gör att flyktingar hamnar utanför och inte får några rättigheter, säger Voula Kereklidou. Hennes tänkande handlar också mycket om ens ansvar som medborgare. Nu är det till exempel aktuellt med tanke på Sverigedemokraterna. Vi kan inte säga att vi inte var med.

För att bli insatta i Heidegger och Arendts filosofier har ensemblen studerat filosofernas verk och haft kurser med universitetsprofessorer på Stadsteatern. Men Voula Kereklidou påpekar att det i första hand handlar om en "dramatisk kärlekshistoria", även om hon också vill att en del av Hannah Arendts politiska tankar ska nå ut.
- Det jag tror att jag vill är att man ska se föreställningen och sedan börja läsa henne och diskutera och ifrågasätta hennes tankar, säger hon.
På lördagens premiär kommer pjäsens israeliska författare Savyon Liebrecht att sitta i publiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!