Karnevalen söker sina rötter

I fjol fyllde Kulturernas karneval i Uppsala tio år och firade med en färgsprakande fest och extra stor budget. Årets upplaga 25–26 maj blir knappast blekare även om inriktningen skiljer sig lite från 2018.

19-årige Mushtaq Khorsand rappar på sitt modersmål dari.

19-årige Mushtaq Khorsand rappar på sitt modersmål dari.

Foto: Ellen Hansson

Kultur och Nöje2019-05-21 07:00

I år handlar det om att hitta tillbaka till rötterna och få ett tydligare fokus på Uppsalas artister. Målet är att visa bredden och mångfalden i kulturlivet under de två karnevalsdagarna i Engelska parken.

Det budskapet förmedlar projektsamordnarna Clara Lundmark och Joel Gabrielsson när UNT hälsar på i källarlokalen i Tuna backar där Kulturernas karneval har sitt högkvarter.

De två har tillsammans med praktikanten Ina Molin jobbat med årets karneval sedan i oktober i fjol. Arbetet har trappats upp stegvis och ligger sedan ett par veckor på heltid.

– Ingen av oss har jobbat aktivt med karnevalen tidigare så vi har haft mycket att sätta oss in i. Samtidigt har vi hela tiden haft bra stöd från karnevalens projektgrupp, säger Clara Lundmark.

Det vanliga är att man jobbar som volontär på Kulturernas karneval ett par gånger innan man tar steget och blir projektsamordnare. Både Clara Lundmark och Joel Gabrielsson har dock en gedigen grund att stå på.

– Jag är utbildad inom scenkonst, har jobbat en del på Gottsunda Dans och Teater och varit inblandad i en del festivaler, berättar Joel Gabrielsson, som faktiskt uppträtt som musiker på karnevalen ett år.

Clara Lundmark är utbildad kulturprojektledare och har arbetat på studieförbundet Bilda, bland annat som producent för Kultur på gatan i samarbete med Uppsala kommun. Där får tonåringar sommarjobba som kulturarbetare under ett par veckor.

Precis som tidigare består karnevalen av konserter, dansföreställningar, workshops, teater, en mat- och hantverksmarknad, barnaktiviteter – och naturligtvis det obligatoriska karnevalståget genom city.

– I fjol hade karnevalen sin största budget någonsin tack vare extra bidrag och tillskott. I år vill vi gå ned lite i storlek och fokusera på lokala artister, säger Clara Lundmark.

Uppsalaprofilen Manluckerz och hans band The Zim Traditional Unity är ett exempel. De bjuder på traditionell musik och dans från södra Afrika med mycket värme och kärlek. Bakom artistnamnet döljer sig Makandire Luckson Chikutu, som nyligen nominerades till utmärkelsen "Artist in the Diaspora" vid en gala i hemlandet Zimbabwe.

Andra band med Uppsalakoppling är Balkan Madness, SKAnsen och Afrobeatos Dance Explosion.

En av de mer långväga artisterna är 19-årige rapparen Mushtaq Khorsand som bor i Göteborg. Han blev något av en pionjär i fjol när han släppte hiphop-albumet "Qiamat e rapp" på sitt modersmål dari. Mushtaq Khorsand kom till Sverige som flykting från Afghanistan hösten 2015.

För barnfamiljerna finns en hel del programpunkter. Trollkarlen Gabriel kommer på besök, det blir sagostunder i samarbete med barnbokhandeln Läslusen och varieté för de yngsta med Cirkus Trattofon.

– Barnen är en stor målgrupp för oss. Därför vill vi ha mycket att välja på i den avdelning som kallas barnivalen, säger Clara Lundmark.

Några nyheter i årets program?

– Vi har en dj-scen för första gången. Där kommer lokala dj:s och producenter att spela i ett tält. Den typen av musik når sällan utanför studentnationerna och blir ett kul komplement till den folk- och världsmusik som hörs på våra andra scener, säger Joel Gabrielsson.

Sist men inte minst några ord om det klassiska karnevalståget: På lördag mellan klockan 12–14 kommer ingen som befinner sig i city att kunna undgå den dans- och rytmexplosion som väntar.

Kulturernas karneval

Innehåll: Musik, dans, mat, hantverk, utställningar, workshops, barnaktiviteter, karnevalståg.

Tid och plats: 25–26 maj i Engelska parken bakom Carolina Rediviva.

Karnevalen arrangerades första gången 2009 med inspiration från Karneval der Kulturen i Berlin. Då hölls den i Stadsträdgården innan den via Botaniska trädgården flyttade till Engelska parken för några år sedan.

Bakom arrangemanget står föreningen KulturAlla. Cirka 100 volontärer arbetar ideellt med festivalen.

Barnen är en stor målgrupp för oss. Därför vill vi ha mycket att välja på i den avdelning som kallas barnivalen.

Clara Lundmark, projektsamordnare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!