Sommaren 1987 rasar en stor skogsbrand i Texas. Alvin och Lance jobbar sommaren därpå med att måla gula streck på en väg som går genom det nedbrunna området. Arbete tar flera veckor, under vilken tid de två långsamt lär känna varandra. De är omaka och jobbar bara ihop för att Lance är bror till Alvins fru. Samtalet är trögt till en början men vartefter hittar de fram till ett slags kärv samvaro. Och till sig själva.
I övrigt bor de i ett litet tvåmanstält, vilket ställer till det när den unge Lance ”blir kåt av naturen” och vill onanera (detta är ingen Brokeback Mountain), de fjärtar och snarkar. Vädret är oftast grått och trist. Någon enstaka gång kommer någon lastbil förbi på vägen som inte är öppnad än. En chaufför bjuder på öl som han spetsar med hembränt. En höjdpunkt för paret så god som någon.
Under tiden skriver de brev till de kvinnor de har relationer med och säger sanningar i stil med: ” true love is just like a ghost - people talk about it but very few have actually seen it”. Det är också i samtalen om relationer som de två truliga männen når varandra. Ingen är någon känslornas mästare, eller att uttrycka dem. Men man känner sympatin växa även som åskådare.
Tiden är långsam ute i skogen, vilket går igen i berättandet. Prince Avalanche är långt från filmer som Pineapple Epress som David Gordon Green också regisserat. Humorn är mörk och framkallar småleenden, detta är ingen gapskrattens film. Det gäller att vara nedvarvad när man ser den, annars kan det vara enerverande med det långsamma tempot. Green har också lagt in en del allegoriska grepp som lyfter berättelsen.
Paul Rudd gör en annorlunda roll denna gång och gör det riktigt bra, han bottnar förvånansvärt som ohippa Alvin. Emile Hirsch (som var ännu mer ensam i vildmarken i Into the wild) som Lance liknar alltmer en yngre Jack Black, hur det nu kan gå till. De båda hittar en pyrande kemi som lyfter filmen. Karaktärerna hade kunnat bli parodiskt men deras närvarande spel gör att filmen håller.
Den isländska förebilden Á annan veg har jag inte sett så kan heller inte jämföra.