Komikerkomet roar Uppsala

För fyra år sedan ställde Petra Mede upp i amatörtävling för stå upp-komik. Det blev startskottet för en kometkarriär som gått via landets stå upp-scener, tv-program som Morgonsoffan till programledare i Melodifestivalen.

- Något för alla och inget för någon, sammanfattar Petra Mede Big Comedys koncept där sju komiker uppträder i tolv minuter var.

- Något för alla och inget för någon, sammanfattar Petra Mede Big Comedys koncept där sju komiker uppträder i tolv minuter var.

Foto: Scanpix

Kultur och Nöje2009-04-25 09:04
- Självklart är pressen större när jag uppträder nu eftersom alla i publiken vet vem jag är, men jag försöker lägga det åt sidan, säger Petra Mede, som är en av tolv komiker på humorturnén Big Comedy som kommer till Universitetsaulan i Uppsala på söndag.

Ordet kometkarriär känns nästan som en underdrift när det gäller Petra Mede. För fyra år hade hon varken stått på en scen i komiska sammanhang eller jobbat med tv. Nu har hon synts i de flesta tänkbara komikersammanhangen och innehaft Sveriges kanske mest prestigefulla programledaruppdrag Melodifestivalen.
- Jag och en kompis såg en annons för Bungy Comedy, som är en amatörtävling i stå upp, och bestämde oss för att testa. Jag vann, det gav mersmak och sedan har det bara rullat på, säger Petra Mede. Det sägs att det tar sex år innan man blir riktigt bra som stå upp-are, så jag har ju en bit kvar.

Men det var väl inte bara en slump att du ställde upp i tävlingen?
- Nej. Jag har använt mig av humor som en strategi i hela mitt liv. I min grundskoleklass fanns det många clowner men jag var definitivt en av dem.

På Big Comedy-turnén stångas Petra Mede med kollegerna David Batra, Johan Glans, Lennie Norman, Johan Rheborg, Henrik Schyffert och Peter Wahlbeck om uppmärksamheten. Konceptet är att varje komiker får 12 minuter i var. Noterbart är att Petra Mede är ensam kvinna på scenen.
- Fördelen med det är att jag slipper bli jämförd med någon annan kvinna om någon nu skulle ha den läggningen, men jag saknar.

Varför tror du att det finns så få kvinnliga komiker?
- Det beror nog mycket på att kvinnor historiskt inte har haft så stor framgång genom att vara roliga. Sedan får man inte vara rädd för att misslyckas och vara för hård mot sig själv när man gör det. Det är fruktansvärt smärtsamt att lära sig det här yrket.

Petra Mede berättar hur hon under misslyckade framträdanden där publikresponsen är dålig lätt blir nervös och pratar för snabbt. Ibland råkar hon också ta i för aggressivt när hon förolämpar folk i publiken. Tidigare positiva upplevelser i Uppsala talar dock för att det inte kommer att hända under söndagens show.
- När jag har varit i Uppsala med Stockholm live-gänget och på Harrys så har publiken varit väldigt på så jag känner mig ganska lugn, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!